Beloglavi supovi u rezervatu „Peštersko polje“

SJENICA – U Specijalnom rezervatu prirode „Peštersko polje“ primećena su jata beloglavih supova nakon što je početkom ove godine počelo sa radom hranilište za nekrofagne vrste životinja.

Kako je saopštio Zavod za zaštitu prirode Srbije, hranilišta su postavljena između lokaliteta Krnja Jela i vrha Trojan, a izgrađena su u skladu sa uslovima zaštite prirode Zavoda.

Brojnost supova u tom rezervatu kretala se od 30 do 180 jedinki, a primećeno je i da oko 50-ak jedinki noći u šumi u blizini hranilišta i stenama neposredno ispod vrha Trojan.

Pored beloglavih supova, hranilište posećuju gavran i vetruška, a od krupnih zveri zabeležen je vuk.

Turistička organizacija Sjenica, kao upravljač rezervata, od februara 2020. do trenutka stručnog nadzora koje je obavio Zavod za zaštitu prirode Srbije u drugoj polovini oktobra, organizovala je iznošenje oko 23 tone hrane, čime je ujedno smanjeno nekontrolisano odlaganje uginulih životinja na širem području.

Posete novoizgrađenom objektu za posmatranje životinja su ograničene, i to prevashodno u naučno-istraživačke i edukativne svrhe, uz obavezno prethodno prijavljivanje upravljaču.

Izvor: Glas zapadne Srbije

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.