„Oružari“ u štrajku posle Božića

UŽICE – Odbor Sindikata fabrika domaće namenske proizvodnje “Zastave oružja” iz Kragujevca, “Prve iskre” iz Bariča, “Krušika” iz Valjeva, “Prvog partizana” iz Užica, “Milana Blagojevića” iz Lučana i “Slobode” iz Čačka koji čine grupaciju Odbrambena industrija Srbija (OIS), odlučio je da u svim preduzećima posle Božića bude organizovan jednosatni štrajk upozorenja.

 Datum početka štrajka biće poznat do Božića.

„Oružari“ se ne slažu sa predloženim odredbama novog Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, kao i načina na koji se taj zakonski akt uvodi u skupštinsku proceduru. Sindikati su ogorčeni činjenicom da je nacrt zakona, koji je 13. decembra dostavljen fabrikama Odbrambene industrije Srbije, dat na uvid isključivo poslovodstvima tih preduzeća, ali ne i sindikalnim organizacijama.

Ogorčeni su i saznanjem da se u delu tog zakona, kojim se predviđa privatizacija fabrika OIS, pored  inostranih investitora i kompanija uvode i domaći ulagači, pa se, kako navode, otvara prostor “za ulazak prljavog kapitala”, ali i za masovno otpuštanje radnika.

Za sindikate u OIS neprihvatljivo je, ističu, i najavljeno podržavljenje preostalog društvenog kapitala u preduzećima OIS i dalje odlaganje konverzije fiskalnih dugova fabrika vojne industrije.

You may also like...