Novi režim ribolova na vodama Uvca

NOVA VAROŠ – U cilju revitalizacije prirodnog mrestilišta uvedena je trajna zabrana ribolova u Varoškom zalivu na početku Zlatarskog jezera iz pravca Nove Varoši. Ovde je zabranjeno zabacivanje udica na delu jezera u dužini od 200 metara, nizvodno od mosta na Zlošnici na raskrsnici za Amziće.

Novina je i da se na celom ribarskom području uvodi zabrana upotrebe čerenca, mreže za hvatanje mamaca, a nema više ni “čeka”. Poslednjim izmenama, zabranjeno je i ostavljanje zabačenih štapova na obali bez prisustva ribolovca duže od 15 minuta.

Nepromenjena je jedino cena godišnje dozvole za pecanje. Tako će sportski ribolovci i ove godine na tri jezera u kanjonu Uvca moći da pecaju za 5.000 dinara i sa ovom godišnjom dozvolom mogu da “zabacaju štapove” i na drugim vodama.

Ribočuvari kažu da se nakon nekoliko loših sezona, lane povećao broj pecaroša na Uvačkom, Zlatarskom i Radoinjskom jezeru i njihovim pritokama.

Prodaja godišnjih dozvola za pecanje u kanjonu Uvca je, osim u sedištu preduzeća “Rezervat Uvac” u Novoj Varoši, i u Sjenici i na Zlatiboru kod udruženja sportskih ribolovaca.

„Sportski ribolovci se polako vraćaju na naše vode. Lane je prodata 571 godišnja dozvola, što je čitavih 90 dozvola više nego u godini pre, dok je bilo duplo više ribolovaca sa ostalim vrstama dozvola. Prodali smo tako 333 dnevne i 82 sedmodnevne dozvole, što se odavno ne pamti“, kazao je upravnik ribarskog područja Rezervata “Uvac” Novak Pejović.

Večernje novosti

You may also like...