Bajina Bašta dobila grb i zastavu


BAJINA BAŠTA-Jednoglasnom odlukom odbornika na poslednjoj sednici Skupštine opštine Bajina Bašta je po prvi put u istoriji dobila grb i zastavu u skladu sa heraldičkim pravilima.

Posle više od četiri godine od pokretanja inicijative za izradu grba u skladu sa srpskom teritorijalnom heraldikom procedura je privedena kraju usvajanjem Odluke o izgledu grba i zastave od strane Skupštine opštine Bajina Bašta, a novi simboli opštine (mali grb, veliki grb i zastava) primenjivaće se od 1. januara 2022. godine. Do tad će se na osnovu usvojenog blazona – zvaničnog opisa grba opštine uraditi digitalne verzije i knjiga standarda za primenu grba i zastave u različitim prilikama.

U malom grbu, na crvenoj površini dominira srebrni grifon, čije je jedno od najčešćih heraldičkih značenja čuvar znanja i mudrosti, aludirajući pre svega na manastir Raču koja je tokom svog dugog trajanja bila stožer duhovnosti i čuvar znanja ovog dela Srbije ali i na celokupnom srpskom kulturnom prostoru.

Na štitu je pored grifona, simbolima ukrštenih munja prestavljena je Hidroelektrana Bajina Bašta, kao najveći privredni gigant ove podrinske opštine ali i hidroelektrana sa nacionalnim značajem. U dnu istog polja, bela talasasta linija označava reku Drinu.

Sa obe strane štita, kao držači stegova (zastava) postavljene su dve životinje karakteristične za faunu Nacionalnog parka Tara, ali i zato što je orao jedan od simbola srpskog grba i naroda, dok je vuk još od davnina često korišćen simbol srpskih plamena. Obe životinje su u plavoj boji pa se u kombinaciji sa ostalim elementima grba dobijaju boje srpske zastave. Dok vuk kao držač zastave drži srpsku državnu zastavu, orao drži zastavu Bajine Bašte koja je u bojama Hadži -Melentijeve vojvodske zastave iz 1807. godine na kojoj je ponovljen simbol grifona. Jedno ocilo odnosno slovo S na zastavi jasna je asocijacija na srpski nacionalni grb.

Iznad malog grba na kojem je grifon nalazi se srebrna bedemska kruna koja kada se heraldički „čita“ govori o broju stanovnika opštine Bajina Bašta, a u njegovom podnožju su planinski vrhovi Nacionalnog parka Tara prekriveni gustim četinarskim šumama.

Sa donje strane, grb opštine Bajina Bašta uokviren je lentom na kojoj je naziv opštine ispisan slovima poput onih kojim je pisano Miroslavljevo jevanđelje.

Drina Info

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.