Kuća porodice Kulić iz 1900. godine (VIDEO)

NOVA VAROŠ – Kuća porodice Kulić smatra se za najstariju još uvek postojeću kuću u Novoj Varoši. Izgrađena je 1900. godine, a u njoj povremeno i dalje žive potomci njenih graditelja.

Kulića kuću gradio je deda Predraga Korunovića, Radenko. Pravljena je od potpuno prirodnih materijala, bez cigle i betona, dok su klinovi koji su korišćeni bili od drveta.

„Donji deo je od kamena, a gornji od tzv. Stambol čatme, tj. od naboja sa zemljom i krečom. Podovi su drveni, a plafoni od bukovih greda, tzv. šašovaca, tako da dugo traju. Na prozorima su demiri ili gvozdeni zastori koji su pružali zaštitu od pljačkaša“, kaže Predrag.

U kući su još uvek predmeti iz prvobitnog perioda, koje je njegov deda svojevremeno nabavljao u Sarajevu i Solunu.

„Tu su ćilimi poput pirotskih ili „beogradskih kola“, ali su i sjeničke i novoovaroške devojke ručno radile ćilime i serdžade za spremu, kada su se udavale. Tučane peći je deda donosio iz Soluna na volovskim kolima“, kaže on.

Kulića kuća u Novoj Varoši
Foto: ZooMUE

Predragova porodica, inače imućni trgovci u svoje vreme, vodi poreklo iz Pive, odakle su se doselili u 19. veku. On je nekada radio u elektroprivredi i kao prevoznik, a kako kaže, iako je imao prilike da se odseli u Pariz, ipak se odlučio za povratak iz Beograda u Novu Varoš.

„Ovde sam proveo detiunjstvo, išao u školu. Bilo nas je desetak, ali smo imali fin život. Podseća me na dedu, babu i majku, jer oca nisam ni zapamtio, poginuo je kada sam imao desetak meseci. Deda me je obrazovao i bio mi umesto oca“, zaključuje Predrag.

Kuća je jedine izmene pretrpela početkom 60-ih godina, kada je umesto šindre pokrivena crepom. Danas u njoj povremeno živi samo Predragova sestra, koja dolazi tokom leta, dok je njegova kuća u neposrednoj blizini.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.