Bajatović: Gasa imamo dovoljno, cena se neće menjati do kraja godine

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da je Srbija obezbedila praktično sve neophodne količine gasa za predstojeću grejnu sezonu i da se dve trećine toga nabavlja po povoljnoj ceni po sporazumu s Rusijom, a ostatak na tržištu.

 – Dosad je uskladišteno u Mađarskoj 350 miliona kubnih metara, a i dalje skladištimo tamo po dogovoru koji je postignut, u srpskom delu skladišta u Banatskom Dvoru imamo 270-280 miliona kubnih metara, Rusi će svojih 280 miliona kubika uskladištiti do kraja septembra, tako da raspolažemo značajnim zalihama – objasnio je Bajatović za TV Prva.

Naglasio je da imamo najbolju cenu gasa u Evropi po naftnoj formuli koju su dogovorili predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin.

On je rekao da po zalihama i onome što smo do sada obezbedili, Srbija već ima količine na nivou onih potrošenih prošle godine, pa se ne očekuju problemi u snabdevanju gasom.
Bajatović je rekao da Srbija nikada nije plaćala količine gasa koje nabavlja na tržištu iznad cene od 900 dolara za 1.000 kubnih metara.

On je naglasio da ni Srbijagas ni EPS gas i struju ne bi mogli da nabavljaju bez pomoći Vlade Srbije i podsetio kako se cena koja se plaća na tržištu ne prenosi na krajnje potrošače.

Direktor Srbijagasa je rekao da postoje problemi sa nabavkom uglja za EPS, ali da će u slučaju potrebe biti uključene elektrane koje rade na gas kako bi se obezbedile dodatne količine struje.

Podsetio je da je od 1. avgusta gas skuplji devet odsto za domaćinstva i 12 odsto za industriju i naglasio da su te cene i dalje ispod nabavne cene gasa.

Priključak za gas
Foto: ZooMUE

 – Reći ću vam da je 353 dolara za 1.000 metara kubnih cena po kojoj Srbijagas prodaje, a 368 je cena po naftnoj formuli po kojoj kupuje gas, a razliku u ceni nadoknađuje država. Naše mogućnosti budžetske su takve da možemo da pomognemo i to ide u korist industrije, privrede, građana i njihovog budžeta – rekao je Bajatović.

On je najavio da će cena po naftnoj formuli za gas iz Rusije u narednom kvartalu biti 420 dolara, u prvom kvartalu naredne godine 430 dolara, da bi u drugom kvartalu, ako ne bude naftnih šokova, pala na 388 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Bajatović je rekao da cena gasa do kraja godine neće da raste i da će se država truditi da koliko god može ne povećava cenu.

 – Važno nam je da nemamo preveliki novi inflacije, hoćemo da zadržimo prevredni razvoj, radna mesta i izvoz, jer će tako svima biti bolje – rekao je Bajatović.

On se založio da se štedi, počev od grejanja stanova do upotrebe električne energije, ali je apelovao da se kontrolišu cene drva i peleta, jer ukoliko ovi energenti budu previše skupi svi će preći da se greju na struju i gas.

Bajatović smatra da je moguće uštedeti petnastak procenata električne energije, kako ne bi morala da bude uvožena i apelovao na potrošače da se ponašaju racionalno.

foto.zoomue

On je istakao da država i sada snosi velike troškove, jer napaćije struju ispod realne cene.

 – Država vam sada sigurno štedi od 1.000 do 1.500 dinara na računu od od 5.000 dinara. Nije malo, zato što je veliki broj potrošača – istakao je Bajatović.

On ocenjuje da ne treba očekivati neku naročitu pomoć od EU, dodavši da smo to kako se ona ponaša mogli da vidimo na primeru vakcina i zaključio da je politika naše države odgovorna.

Bajatović je rekao da ćemo morati da nađemo način da kupimo naftu i dovezemo je u Srbiju na preradu i da će se tek videti da li će se u NIS-u menjati način upravljanja ili nešto drugo zbog snakcija EU.

 – Mi smo ipak prijateljski narodi i zemlje i moraćemo da shvatimo da u ovom momentu to pitanje ne može da se tiče toga ko je vlasnik, nego da Srbija mora da ima dovoljno nafte i derivata – rekao je Bajatović.

Tanjug

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.