„Ugroženi kupci nisu zaštićeni od obustave struje usled neplaćanja“

SRBIJA – Iz Ministarstva rudarstva i energetike saopšteno je da sticanjem statusa ugroženog kupca domaćinstvo ostvaruje pravo na umanjenje računa za potrošnju električne energije, ali ne stiče pravo na zaštitu od obustave isporuke u slučaju dugovanja.

Siromašna domaćinstva, koja se mogu prijaviti lokalnim samoupravama za dobijanje statusa ugroženog kupca i time ostvariti pravo na besplatne kilovate struje, gas i grejanje, ne moraju da imaju prethodno izmirena dugovanja za utrošene energente. Broj građana koji mogu da ostvare ovo pravo je nešto manji od 200 hiljada. Rok za podnošenje je 25. dan u mesecu, kako bi se ostvario popust za naredni mesec.

Međutim, usled neredovnog plaćanja, može se dogoditi da i ugroženom kupcu obustavi isporuka električne energije. Izuzetak mogu biti jedino domaćinstva koja su status ugroženog kupca dobila na osnovu narušenog zdravlja člana porodice kojem bi, u slučaju prekida snadbevanja strujom, bio ugrožen život.

Zaštićeni kupac stiče pravo na umanjenje određenog broja potrošenih kilovata – jednočlano domaćinstvo 120 kilovata po mesečnom nivou, dvočlano i tročlano po 160, a domaćinstvo sa četiri ili ept članova po 200 kilovata.

Za sledeću godinu država planira da u svrhu ovih mera obezbedi četiri milijardne dinara.

(izvor: Politika)

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.