Alarmantno i u Bajinoj Bašti (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na teritoriji Opštine Bajina Bašta  proglašena je vanredna situacija. Stacionar u Domu zdravlja ne radi jer su zdravstveni radnici oboleli, a pacijenti većinom imaju srednje tešku kliničku sliku.

Odluka o proglašenju vanredne situacije doneta je nakon drastičnog povećanja obolelih sa simptomima respiratornih tegoba i povišenom temperaturom. U početku je prisutna lakša klinička slika, a zatim se razviju komplikacije u vidu obostrane upale pluća.

Bajina Bašta
Foto: ZooMUE

„Temperaturu najčešće imaju deca srednjoškolskog uzrasta koja prođe posal dva dana, ali zato roditelji posle starosti oko 40 godina imaju simtome koji počinju malaksalošću“, kaže lekar Doma zdravlja Bajina Bašta Nataša Lazić.

U prve dve nedelje jula zabeležene su 22 upale pluća, a Stacionar u Domu zdravlja ne radi. Pacijenti pretežno imaju tešku ili srednje tešku kliničku sliku i uglavnom su hospitalizovani na infektivnom odeljenju Opšte bolnice Užice.

„Od osam zdravstvenih radnika njih šest je sa simtomima respiratornih infekcija i oni su u procesu dijagnostike. Uzeli su briseve na PCR i čekaju se rezultati“, rekla je Lazić.

Zaštitnim merama je zabranjeno okupljanje više od pet ljudi u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom kao i novčano kažnjavanje onih koji ne budu nosili maske u zatvorenom prostoru.

„Sad je sve zatvoreno u 22 sata i kladionice i maloprodajni objekti, sve! Bila je priča da ostavimo apoteke da rade posle toga, ali one ni u normalnim uslovima ne rade u tom terminu“, rekao je predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović.

Nadležni apeluju na sugrađane da održavaju distancu u trgovinama i ugostiteljskim objektima, kao i da izbegavaju bilo kakva veća okupljanja.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.