Aktivno učešće građana važno za unapređenje šumskog fonda (VIDEO)

UŽICE/POŽEGA – U cilju aktivnog učešća građana u unapređenju stanja šuma „Udruženje vlasnika privatnih šuma Bor“ iz Užica podelom promotivnog materijala predstavila je stanovništvu moguće načine za njihov doprinos. Pre svega su u pitanju onlajn alati i upitnici, na kojima se mogu dati konkretni predlozi.

„Udruženje vlasnika privatnih šuma Bor“ želi da informiše građane sa njihovim zakonskim pravom da utiču na poboljšanje kvaliteta šuma kroz budžetska sredstva opredeljena u tu svrhu preko naknade za svako posečeno drvo.

„Svaka opština dobija ta sredstva iz republičkog budžeta i ona moraju namenski da se koriste. Grad Užice se uzima kao primer, kao samouprava koja je planirala sredstva u tu svrhu za narednu godinu“, kaže Jasminka Dizdarević, menadžer projekta.

Gradskoj upravi Užica upućen je predlog programa preko kojeg bi se pomenuta sredstva koristila. Njime su predviđene neke mere koje će se finansirati, a kreirane su i platforme za predloge građana.

„Građani mogu dati predloge na onlajn alatu koji se nalazi na sajtu privatnesume.rs. Tu ima nekoliko unapred generisanih predloga, poput pošumljavanja, uređenja šumskih staza ili vodozahvata, ali postoje i opcije za predloge koje daju građani. Postoji i anketa na našim društvenim mrežama, gde građani mogu dati mišljenje o stanju šuma, pa i na taj način možemo videti kako oni razmišljaju“, kaže Đorđe Marić iz udruženja Bor.

Planina Zlatar
Foto: ZooMUE

Programom nije predviđeno bilo kakvo unapređenje ili menjanje gradskih zelenih površina, ali to ne znači da se on ne odnosi na urbane sredine.

„Ako građani vide neku zapuštenu površninu na rubu grada koja bi se mogla pošumiti ili park šumu, mogu nam to predložiti. U Užicu su nam rekli da bi trebalo urediti park šumu na Dovarju dodavanjem info tabli“, dodaje Marić.

Na osnovu sakupljenih mišljenja građana, udruženje Bor će opštinskim upravama dostaviti predloge o načinu upotrebe opredeljenih sredstava za šume.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.