Monodrama po Almodovarovom romanu i komedija sa Brodveja u pripremi Narodnog pozorišta u Užicu

UŽICE-U nemogućnosti izvođenja predstava sa redovnog repertoara zbog dobro poznate situacije, Narodno pozorište iz Užica odlučilo se da epidemiloški bolje dane dočeka sa dva nova komada koja su trenutno u pripremi.

Obe su, kako objašnjavaju u užičkom teatru, manje forme kako bi kolektiv mogao biti podeljen u malobrojnije timove oko projekata, čime se smanjuju međusobni kontakti i rizik od zaražavanja.

Prva predstava na kojoj se radi je „Ispovest porno dive“ po motivima romana „Pati Difusa i druge stvari“ Pedra Almodovara, a koja će na scenu biti postavljena u dramatizaciji i adaptaciji Slobodana Obradovića. U pitanju je monodrama koja se bavi ženom koja „sa mnogo ironije, a bez mnogo dvoumljenja, definiše sebe kao osobu koja vodi glavnu reč u vremenu u kome živi“.

Boli kolo
Foto ZooMUE

„Almodovar je svoju junakinju kreirao u periodu umetničkog procvata nastalog nakon Frakove diktature, ali n jena drskost i duhovitost, kaoja egzistenciju svoji na esencijalno, nimalo ne gubi oštrinu u okolnostima naše svakodnevice. Filozofija Pati Difuse jednostavno poručuje da sve događaje uvek streba posmatrati sa pozitivne strane, čak i onda kada se sve otme kontroli ili kada se pređe granica dobrog ukusa“, kažu u Narodnom pozorištu Užice.

Drugi projekat na kome se radi je romantična komedija „I to se zove ljubav“ Mari Šizigala (1926 – 2020), američkog dramskog pisca, najpoznatijim po svojim brodvejskim hitovima „Daktilograf“, „Tigar“ i „To se zove ljubav (LUV)“. Za scenarijo filma „Tutsi“ sa Dastinom Hofmanom u glavnoj ulozi, Šizigal je kao koscenarista bio nominovan za Oskara, Zlatni globus i Baftu.

Komedija „I to se zove ljubav (LUV)“ je 1965. nominovana za nagradu „Toni“ kao najbolji dramski tekst na Brodveju, a posle toga je doživela veliki broj inscenarija širom sveta. Po njoj je i snimljen istoimeni film za čuvenim Džek Lemonom u glavnoj ulozi.

-Postavljanjem brodvejskog hita planiramo da u ovo vreme otuđenja i straha od bolesti i smrti, tako i straha od ljudi, koje je donela pandemija, na scenu donesemo vedar duh, optimizam i glamuh 60-ih godina prošlog veka, – napominju u užičkom pozorištu.

Boli kolo
Foto ZooMUE

Povratak u redovno stanje Narodno pozorište iz Užica dočekaće sa još jednom predstavom na reperatoaru koja je odavno uigrana. U pitanju je „Boli Kolo“ po tekstu Dimitrija Kokanova i u režiji Jovane Tomić, čija premijera je je bila zakazana za 5. novembar. Ipak nije izvedena jer su neki njeni akteri bili pozitivni na korona virus, a epidemiloške prilike nisu dozvolile da se do sada ova predstava izvede.

Blic

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.