Akcija Ženskog centra Užice povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

UŽICE – Zajedničkom akcijom sa Udruženjem žena Zlakušanka na užičkom Trgu partizana članice Ženskog centra Užice obeležile su Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama (25. novembar). Ovo je jedna u nizu aktivnosti kojima se sprovodi kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, zaključno sa 10. decembrom, Međunarodnim danom ljudskih prava.

Predsednica Upravnog odbora Ženskog centra Užice, Radmila Gujaničić, istakla je da se saradnjom sa udruženjima seoskih žena sa područja jugozapadne Srbije posebno skreće pažnja na fenomen nasilja u seoskim sredinama.

„U tim sredinama nekada i socio-ekonomski kontekst ume da dovede do pojave nasilja. Mi smo prošli dug put, od nepriznavanja ovog fenomena, pa do Zakona o zaštiti od porodičnog naislja. Ipak, mnogo je nerazumevanja sa kojim se suočavamo i dalje. Malo je praktičnih rezultata, i dalje se sve svodi na neke formalnosti. Nedostaje nam to što od 2016. nemamo adekvatnu saradnju sa Savetom za rodnu ravnopravnost i sa Ženskom odborničkom mrežom“, kaže Gujaničić, dodajući da je problem u ovom delu Srbije i to što postoji samo jedna sigurna kuća, u Priboju.

Prema iznetim podacima, na SOS telefonu u proseku se godišnje beleži oko 1050 prijava porodičnog nasilja. To nasilje ume da bude ne samo fizičko, već i psihičko, koje se često ne prepozanje.

„Psihološko nasilje posebno ne prepoznaju žene sa sela. U to ne spadaju samo uvrede, već je to mnogo šira oblast“, rekla je psiholog Nevena Ostojić.

Milka Šunjevarić iz UŽ Zlakušanke smatra da nasilje nad ženama postoji i u selu, kao što postoji u gradu.

„Nasilja ima mnogo, ne znam da li su uzrok besparica ili ova epidemija… Ono što je poseban problem jeste činjenica da žene na selu uglavnom nisu spremne da prijave nasilje“, rekla je Šunjevarić.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.