16000 stabala za 16000 ložišta (VIDEO)

UŽICE-Grad Užice pokrenuo je danas akciju „16 000 stabala za 16 000 ložišta“ jednu od mera koje se preduzimaju za smanjenje aerozagađenja.

U gradu ima 16000 induvidualnih ložišta ,koji su jedan od najvećih zagađivača vazduha,pa je grad rešio da svim vlasnicima individualnih ložišta pokloni po jednu sadnicu belog jasena ili mleča koje treba da zasade u svom dvorištu.

„Pošumljavanje je jedna od najboljih mera za dugoročno rešavanje problema kvaliteta vazduha i zaštite životne sredine.Ukoliko svako domaćinstvo koje ima individualno ložište zasadi po jedno stablo zeleni pojas u Užicu će se povećati za 6,4 hektara“ ,naglasio je zamenik gradonačelnika Ivan Stanisavljević.

Stanisavljević je naveo da se akcija finansira iz budžeta grada,a da će se uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine nastaviti i projekat „Udahnimo život prirodi“ ,pa će se do kraja godine na prostoru šireg centra podići oko 10 hektara novih zasada drveća.

„Realizacijom ovih projekata,uz povećanje finansijskih sredstava na 40 miliona dinara za finansiranje mera energetske efikasnosti i druge mere koje se preduzimaju grad Užice je napravio iskorak i pristupio kompleksnom rešavanju višedecenijskog problema kvaliteta vazduha“ ,rekao je Stanisavljević.

Prijave za akciju 16000 ložišta za 16000 stabala traje do kraja februara,a građani se mogu prijaviti na sajtu grada ,telefonom,mejlom ili u kancelariji Odeljenja za zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi.

You may also like...