Pametna rukavica za slepe (VIDEO)

UŽICE – Pametna rukavica, koja je danas predstavljena u Užicu, znatno će olakšati život slepim i slabovidim osobama. Zahvaljujući ovom srpskom izumu oni će lakše savladavati prepreke u zatvorenom prostoru, a moći će i da odrede boju, vrstu novčanice ili intenzitet svetlosti u prostoriji.

Pametna rukavica “Anora” elektronski je, multifunkcionalni, inovativni uređaj, jedinstven u svetu. Dragana Dučić kaže da prvi susret sa ovom rukavicom obećava mnogo jer će sа njom uz beli štap, moći mnogo lakše da obavlja svakodnevne poslove.

„Zaista je sjajno iskustvo s tim što sam ja već ranije isprobala prototip rukavice, ali za razliku od njega ovaj je jako lep i dizajnerski i nadam se da će imati pravu upotrebnu vrednost“, rekla je Dragana Dučić iz Međuopštinske organizacije slepih Užica.

Pametna rukavica za slepe prezentacija u Užicu
Svakodnevne aktivnosti lakše sa pametnom rukavicom

Za lakšu orijentaciju slepa osoba treba da skenira prostor ispred sebe pomeranjem rukavice gore-dole i levo-desno, a kada naiđe na prepreku rukavica počinje da vibrira. Što je prepreka bliža to je vibracija jača.

„Rukavica definitivno bolje funkcioniše u zatvorenom prostoru gde ima više prepreka. Napolju slepe osobe i dalje koriste i beli štap i rukavicu“, objasnio je Nikola Krstić koji je i izumeo ovu rukavicu sa željom da slepim i slabovidim osobama olakša svakodnevni život.

Rukavica može da da informacije o intenzitetu svetlost u prostoriji, boji ili apoenu novčanice. Ima panik taster koji omogućava osobi da se samostalnije kreće, ali i da putem njega pošalje svoju lokaciju ukoliko se izgubi. U Savezu slepih žele da što više korisnika u Srbiji dobije ovaj uređaj besplatno.

„U saradnji sa državnim institucijama, ministarstvima i republičkim fondom za zdravstveno osiguranje radimo na tome da pametna rukavica uđe u sistem medicinskih pomagala“, navela je Jelena Stojanović, potpredsednica Saveza slepih Srbije.

Pametna rukavica za slepe
Rukavica funkcioniše uz mobilni telefon

Rukavica je povezana na mobilni telefon, a korisnici mogu da dobiju i informacije o datumu ili koliko je sati te da aktiviraju hitni poziv kao što su policija ili hitna pomoć. Rukavica sada ima deset funkcija, ali je plan da ih konačna verzija ima još više.

You may also like...