0800 333 445 SOS telefon za žrtve porodičnog nasilja (VIDEO)

UŽICE – Žrtve porodičnog nasilja u Užicu od danas će problem moći da prijave na SOS telefon 0800 333 445. Inicijativu za uvođenje SOS telefona pokrenula je ženska odbornička mreža u lokalnom parlamentu, pružaoc usluga biće Ženski centar Užice, a ovu uslugu grad Užice finansiraće do kraja budžetske godine sa 500 000 dinara.

 sos telefon 1Inicijativa za uvođenje ove usluge u Užicu, koja bi bila finansirana iz budžeta, je pokrenuta pre dve godine, medjutim grad je ove godine promenio odluku o socijalnoj zaštiti kojom je omogućeno projektno finansiranje ovog servisa.

 

“ Ispunili smo obećanje da ćemo do kraja ove godine uspostaviti SOS telefon jer je danas više nego ikada potrebno da obratimo pažnju na žrtve porodičnog nasilja jer je sve više informacija o ženama žrtvama porodičnog nasilja, mada su nasilju podložne i ostale kategorije stanovništva, i neophodnost SOS telefona niko ne dovodi u pitanje. Grad će ovaj projekat finansirati sa 500 000 dinara, a ukoliko rezultati pokažu da je ova usluga neophodna i u buduće trudićemo se da obezbedimo sredstva i nakon ove budžetske godine”, kaže Branko Gavrilović, član gradskog veća zadužen za socijalna pitanja.
Usluga SOS telefon poverena je nevladinoj organizaciji Ženski centar Užice.

 

“Žrtve porodičnog nasilja kroz ovu uslugu će dobiti podršku u psihološkom osnaživanju žrtava i informacije o procedurama koje ih očekuju i koje usluge mogu da dobiju od pojedinih institucija.Mi smo ranije mapirali usluge koje žrtve mogu da dobiju  u gradu, od policije, Centra zacijalni rad i nacionalne službe za zapošljavanje.
Ženski centar Užice će se truditi da kroz donacije obezbedi sredstva kako bi bila uvećana finansijska moć ove usluge. Zaposlili smo četiri saradnice, tri diplomirane psihološkinje i jednu pravnicu koje će obavljati ovaj posao na najadekvatniji način”, naglašava Radmila Gujaničić, koordinatorka projekta SOS telefon.

 

Natalija Vasilić, predsednica ženske odborničke mreže u užičkoj skupštini i članica Saveta za rodnu ravnopravnost podseća da je u Srbiji prošle godine registovano 48 slučajeva žena žrtava porodičnog nasilja sa smrtnim ishodom, ali da u Užicu nije zabeležen nijedan.

 

“Srećna sam što je Užice dobilo SOS telefon i što su u ovoj inicijativi učestvovale moje koleginice političarke jer se konačno pokazalo da je bitno učešće žena u politici i u radu svih institucija u ovom gradu. Ovo je prvi dokaz da smo pomogle, izabrale i izvukle ono što je najvažnije i pomogle ženama, jer na žalost one su najčešće žrtve porodičnog nasilja“, naglašava Vasilićka.

SOS telefon na koje žrtve iz Užica i okoline mogu prijaviti nasilje radnim danima od 8 do 16 časova, je 0800 333 445, a pozivi su besplatni prema svim mrežama fiksne i mobilne telefonije.    

ZooM 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.