Čobanski dani, ARLEMM i Boljšoj festival za vikend

KOSJERIĆ, ARILJE, MOKRA GORA – Danas u Kosjeriću počinju Čobanski dani, a sutra će biti otvoren ARLEMM festival u Arilju i festival ruske muzike Boljšoj na Mećavniku.

Čobanski dani, najveći sabor izvornog seoskog stvaralaštva i običaja u Zlatiborskom okrugu,  otvaraju se danas izložbom ručnih radova i dečijim čobanskim igrama.

U subotu je smotra dečjeg folklora, koncert KUD-a Maksim Marković i koncert pevača iz serijala „Nikad nije kasno“. Nedelja je rezervisana za takmičenje u spremanju jela stare nacionalne kuhinje i najboljeg kolača od maline, potom se održavaju čobanske sportske igre, nadmetanje ženskih i muških pevačkih grupa i izbor najlepše čobanice i najlepšeg čobanskog para.

Deveta Ariljska letnja muzička manifestacija ARLEMM biće otvorena u subotu i obuhvatiće koncerte, radionice, letnju školu, izložbe.

U okviru muzičkog programa ove godine će se predstaviti Marko Luis, Vasil Hadžimanov, Bisera Veletanlić, Sara Renar, Aleksandra Radonjić, YU grupa, Neverne bebe, Divanhana, hor Tamare Adamov Petijević i drugi.  ARLEMM će do 29. jula ugostiti više od 100 izvođača klasične, duhovne, tradicionalne i džez muzike.
U subotu će biti otvoren i šesti festival ruske muzike Boljšoj na Mećavniku i trajaće do 17. jula.  Za „Zlatnu matrjošku“ mladi muzičari će se takmičiti u izvođenju dela ruske klasične muzike u dve kategorije od 13 do 17 godina i od 18 do 25 godina.

Specijalni gosti festivala biće violinisti Nemanja Radulović, Julijan Rahlin i Roman Simović.

Nastupiće i Kamerni orkestar škole muzičkih talenata iz Ćuprije u čast obeležavanja jubileja, 50 godina od osnivanja ove

jedinstvene škole, zatim Kvintet Simfonijskog orkestra „Boljšoj“ pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića, kao i američki gitarista Geri Lukas koji će jedinstvenim muzičkim stilom ozvučiti nemi film „Šahovska groznica“ Vsevoloda Pudovkina. Poslednje večeri festivala 17. jula sviraće slavni gitarista Vlatko Stefanovski.

You may also like...