Otvoren konkurs za dodelu gradskih stipendija učenicima i studentima

UŽICE – I ove godine grad će kroz stipendije pružiti podršku talentovanim učenicima i studentima. Konkurs za dodelu gradskih stipendija otvoren je do 7. novembra za učenike srednjih škola, studente prvog stepena osnovnih akademskih studija i studente drugog stepena master, specijalističkih strukovnih i specijalističkih akademskih studija.

Opštim uslovima predviđeno je da učenici i studenti koji konkurišu moraju imati prebivalište na teritoriji grada Užica najmanje pet godina, neprekidno pre datuma objavljivanja konkursa, da su redovni učenici srednjih škola, odnosno studenti čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije i da se školuju u školama i na fakultetima čiji je osnivač država.

Učenici i studenti prve godine studija moraju imati i ostvarenu prosečnu ocenu u prethodnoj školskoj godini najmanje 4,80 i osvojeno prvo ili drugo mesto na okružnom takmičenju, prvo, drugo ili treće mesto na republičkom ili jedno od prvih pet mesta na međunarodnom takmičenju. Osnov za dodelu stipendija su samo nagrade osvojene na takmičenjima koja su obuhvaćena kalendarom Ministarstva prosvete. Za učenike srednjih škola i studente prve godine studija iz porodica sa troje i više dece neophodan uslov je ostvarena prosečna ocena u prethodnoj školskoj godini najmanje 4,80.

Kada je reč o studentima druge i viših godina studija prvog stepena neophodan uslov su položeni svi ispiti iz prethodne godine i ostvarena prosečna ocena najmanje 9,00. Za studente studija drugog stepena pored položenih svih ispita iz prethodne godine i prosečne ocene od najmanje 9,00 uslov je i da je student nezaposlen.

Stipendije se isplaćuju u 10 jednakih mesečnih rata, pa će na osnovu Pravilnika i osnovice koju predstavlja prosečna neto zarada, učenici srednjih škola dobijati po 7.300 dinara, studenti prve i druge godine studija po 11.000 dinara, studenti treće i četvrte godine studija po 14.600 dinara, a studenti pete i šeste godine studija prvog stepena i studenti studija drugog stepena 18.300 dinara.

Neophodni obrasci i tekst konkursa mogu se preuzeti na zvaničnoj internet stranici grada Užica i u pisarnici Gradske uprave. Konkurs je otvoren do 7. novembra, nakon čega će komisija u roku od 45 dana doneti odluku o dodeli stipendija.

(izvor: grad Užice)

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.