Zlatiborski okrug i korona virus (VIDEO)

ZLATIBORSKI OKRUG – Nema značajnijeg povećanja broja obolelih od korona virusa u Zlatiborskom okrugu, ali epidemiolozi kažu da je situacija i dalje nestabilna. Testova ima dovoljno, a od kraja prošle sedmice važe mere koje je doneo Gradski štab za vanredne situacije – na snazi je zabrana okupljanja, maske su obavezne u zatvorenom prostoru, a rad kafića i ugostiteljskih objekata skraćen je do 22 časa.

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje Užice u Zlatiborskom okrugu  potvrđeno je još  17 novoinficiranih virusom COVID 19 tako da je od početka epidemije registrovano  ukupno 519 obolelih. Najviše ih je i dalje u Užicu  236, potom Požegi  47, Čajetini 44, Sjenici 43 i Bajinoj Bašti 40.  Sugrađani, posebno oni najstariji, uglavnom se pridržavaju preporuka lekara.

„Nosim masku i kada neko uđe u taksi, ako nema ja zamolim da stavi masku. Plašim se nisam sigurna više ni u šta i lekari su podeljeni tako da ne znam šta da mislim. Mislim da maske ipak štite i da ih treba nositi u zatvorenom prostoru“, kažu sugrađani.

Epidemiolozi kažu da za ovaj period godine nisu karakteristične druge virusne infekcije pa se svi simptomi povezuju sa koronom i zato je važno da se poštuju preporuke lekara.

„Osoba koja nije testirana mora da ostane u kući da se distancira od ukućana ako ima bilo kakve simptome koji mogu da ukažu na koronu, jer iako nije testirana može da bude pozitivna“, objašnjava za portal ZoomUE Marija Baralić, epidemiolog užičkog Zavoda za javno zdravlje.

Krajem prošle sedmice Gradski štab preporučio je školama da otkažu maturske proslave, što je većina i ispoštovala. Štab je doneo odluku da je nošenje maski obavezno u zatvorenom prostoru i javnom gradskom i taksi prevozu. Kako je do pre neki dan Užice pominjano kao novo potencijalno žarište kada je reč o broju obolelih načelnik komunalne inspekcije Zoran Militarov kaže da je grad spreman za svaki scenario.

„Grad Užice je pripremio kompletan plan u slučaju proglašenja vanredne situacije, ali ona se ne proglašava samo željom i voljom nas kao Štaba već i na osnovu procena Instituta Batut i Ministarstva zdravlja“, rekao je Militarov i dodao da je kod nas trenutno situacija pod kontrolom.

Militarov je rekao da inspekcije kontrolišu poštovanje mera i u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom na terenu donose nove,  a njihovo nepoštovanje se sankcioniše.

Inače poslednjih dana broj obolelih od korona virusa u Zlatiborskom okrugu u senci je događaja koji se desio u užičkoj bolnici kada su dva pacijenta iz Sjenice pregledana i vraćena za Sjenicu iako su imali tešku kliničku sliku. Oni su po povratku u Sjenicu preminuli, a užički Zdravstveni centar našao se pod lupom komisije koje će utvrditi odgovornost lekara za ovaj nemili događaj.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.