Živan, 105-godišnjak iz Latvice (VIDEO)

LATVICA – U selu Latvica kod Arilja živi 105-godišnji Živan Popović, koji po nekima važi za najstarijeg Srbina. Tokom života se dva puta ženio, ima ukupno 34-oro potomaka, ali u seoskoj kući u Latvici živi sam.

Najveći deo svog veka Živan je proveo kao zemljoradnik, a nema posebno objašnjenje za to kako doživeti njegove godine.

„Sam Bog mi je darovao ove godine, možda i kako bi omladina videla da čovek može da doživi sto i više godina. Nije bilo muke na ovom svetu da je ja nisam otrpeo. Imao sam sedmoro dece i usvojenu kćer, bilo nas je u kući desetoro u gladnim godinama“, kaže Živan, koji je 30 godina bio lovac.

Preživeo je ratne godine kao član tri vojske, uspeo da se spasi od streljanja, a pobegao je i iz nacističkog logora.

„Poteraju me četnici kod njih godinu dana, godinu dana sam bio u partizanima, a godinu u kraljevoj vojsci u vreme rata. Prošao sam pet borbi, 20 dana bio u lageru, a potom i u skopskoj bolnici, odakle sam pobegao. Jedna žena mi je ispod žice dala civilno odelo, u kojem sam se provukao pored nemačke straže i pešice se iz Skoplja vratio kući“, kaže on.

Živan ima dnevnik u koji upisuje neke događaje, ali i posete ljudi. Još uvek čita, ali priznaje da mu trebaju naočare za sitna slova.

105-godišnjak iz Latvice
Foto:ZooMUE

„Sveto pismo mi je mnogo pomoglo u životu. Zahvaljujući njemu, umeo sam da se snađem sa svakim čovekom, od sudije i advokata do popa i doktora. Po meni, onaj ko nije pročitao Sveto pismo, nije pismen čovek“, dodaje Živan.

Najteže od svega, kaže, pada mu samoća.

„Dobro mi je, ali nema nikoga da mi dođe, da razgovaram s njim. Nedostaje mi da porazgovaram s nekim kulturnim, pametnim čovekom“, kaže Živan.

S obzirom na to da ne čuje dobro, kaže da televizor, na kojem ima samo jedan kanal, ne gleda više kao nekada.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.