Zeleno-levi front: „Nestručna izmena urbanističkih planova za trg“

UŽICE – Gradski odbor Zeleno-levog fronta izdao je saopštenje povodom izmena urbanističkih planova za Trg partizana, koje prenosimo u celosti.

„Užički odbor Zeleno-levog fronta upozorava javnost da je gradska vlast pokrenula postupak izrade Plana detaljne regulacije za Trg Partizana na krajnje netransparentan način i bez konsultacija sa građanima i stručnom javnosti. Zloupotreba ovako bitnih odluka svakom dobronamernom Užičaninu izaziva sumnju u namere garniture na vlasti, posebno kada se u obzir uzme kulturno-istorijski značaj centralnog užičkog
trga, kao i privrženost svakog građanina ovoj lokaciji.

Trg partizana je remek delo evropske arhitekture 20. veka, tačka okupljanja svih Užičana i stožer urbanog identiteta grada koji štetočinska vlast godinama unazad menja plasiranjem nakaradne SNS estetike. Nije sporno da je potrebno sprovesti rekonstrukciju i uređenje čitavog trga, ali smatramo da je nedopustivo da se to radi bez poštovanja zakonske procedure, učešća građana i stručne javnosti.

Odlukom Skupštine grada od 22. februara ove godine o pristupanju izradi PDR-a „Trg partizana, deo evidentirane prostorne kulturno-istorijske celine Slanuša – Trg partizana – Ulica Dimitrija Tucovića“ nisu određene čak ni okvirne granice plana, parcela na kojoj se nalazila stara pošta izuzeta je iz obuhvata plana, traži se način za dodatno „korišćenje prostora“, a rok za izradu nacrta plana je samo 6 meseci, što dodatno umanjuje mogućnost adekvatnog učešća građana u procesu izrade. Sve navedeno ukazuje na to da je izrada PDR-a samo puko zadovoljavanje forme, a da je mali broj moćnika već doneo odluku o tome kako će trg izgledati.

U „Planu generalne regulacije – Užice centralni deo“ navodi se da „ambijentalna celina Slanuša: Trg partizana – deo Ulice D. Tucovića predstavlja dobro pod prethodnom zaštitom koje će u narednom periodu biti evidentirano” i da je „u proceduri utvrđivanja nepokretnog kulturnog dobra prostorno kulturno istorijske celine odnosno spomenika kulture.“ Dalje se navodi “da je za detaljniju razradu potrebno uraditi Elaborat o zaštiti trga, koji bi obuhvatio procenu istorijske, kulturne, estetske vrednosti i dao odgovarajuće mere zaštite“. Elaborat o zaštiti trga ne postoji niti je njegova izrada predviđena odlukom o izradi PDR-a, što je u suprotnosti sa odredbama plana višeg ranga, a samim tim nezakonito. Od lokalne vlasti zahtevamo da u potpunosti ispoštuje zakonsku proceduru, da uz podršku nadležnih institucija kulture i uz učešće stručne javnosti izradi Elaborat o zaštiti trga, kao i da u obuhvat PDR-a uključi parcelu na kojoj se nalazila stara pošta. Kako gradski trg nije lična svojina grupe pojedinaca na vlasti, neophodno je da se građani uključe u postupak izrade projektnog zadatka kojim će se obrađivač voditi prilikom izrade nacrta plana. Smatramo da su
jedino građani Užica merodavni da odluče šta je „racionalno uređivanje i korišćenje prostora“ centralnog trga i da je nedopustivo da se ovakve odluke donose bez njihovog učešća“, navodi se u saopštenju.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.