Završena sva četiri tunela kroz Rzav

ARILJE – Graditelji brane i akumulacije „Arilje – profil Svračkovo“ završili su sva četiri tunela u ovom poduhvatu: optočni, tunel temeljnog ispusta na najnižoj koti akumulacije, tunel za vodosnabdevanje, kao i tunel za pribransku hidroelektranu.

„Od planiranih 320 miliona za ovu godinu već su izvedeni radovi za 270 miliona dinara, a biće i dodatnih pozicija, jer se posao nastavlja u narednih 15 dana, možda i duže ukoliko vreme dozvoli“, kazao je za Agenciju RINA Zoran Barać, direktor JP „Rzav“ iz Arilja.

Tunel u Svračkovu
foto: RINA

Najveće gradilište u zapadnoj Srbiji, gde je predračunska vrednost radova 62 miliona evra od čega devet desetina pritiče iz budzeta naše države, napreduje iz dana u dan, uz borbu sa nepovoljnim geološkim sastavom ovog pobrđa osam kilometara uzvodno od Arilja.

„Do sada izvedeni radovi vredni su oko 20 miliona evra ali smo, možda, građevinski gledano, stigli čak do polovine posla. Očekujemo da će već krajem sledeće godine Rzav da bude skrenut kroz optočni tunel kako bi se u suvom koritu podigla velika brana, visoka 68 i duga 211 metara i možda će već do kraja 2024. godine glavni posao da bude okončan“, navodi Barać.

Dužina budućeg jezera biće devet kilometara, najveća širina 600, a dubina 54 metra, ukupna zapremina 27, a korisna 21 miliona kubika. Ova veštačka ustava čuvaće vrhunsku planinsku vodu za sušne dane i moći da pruži 2500 litara pijaće vode u sekundi nizvodnim potrošačima u Arilju, Požegi, Lučanima, Čačku i Gornjem Milanovcu.

Svračkovo
Svračkovo, foto: RINA

Barać napominje da je ovim projektom predviđena gradnja još dve uzvodne akumulacije, najpre iznad banje u Rogama, a zatim i Orlovača.

RINA, ZOOMUE

You may also like...