„ZaČEPimo predrasude“ sa akcentom na plastični otpad (VIDEO)

UŽICE – „ZaČEPimo predrasude“ naziv je akcije koju po deseti put organizuje Udruženje osoba sa cerebralnom i dečjom paralizom iz Užica. Povod je Svetski dan zaštite životne sredine, sa akcentom na sakupljanje plastičnih čepova.

Akcija se održava od 2014. godine, a za to vreme udruženje je sakupilo oko 22 tone reciklažne plasitke. Osim edukacije građana o značaju recikliranja, ovom akcijom žele da ih upoznaju i sa svojim radom.

„Ništa manje značajan motiv nije ni činjenica da se, kroz dalje plasiranje plastike koju nam građani donesu, ostvaruje i finansijska podrška našem udruženju“, kaže Biljana Subotić, koordinator Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga.

Posebno ističu dobar odziv dece iz vrtića i iz užičkih škola, pogotovo jer se akcenat za edukaciju o značaju očuvanja životne sredine stavlja na najmlađe. Tim povodom deca su na užičkom trgu izložila radove u kojima su čepovi upotrebljavani na više načina.

„Mi smo se organizovali kao grupa i napravili smo medveda od različitih materijala. Potom smo ga ukrasili igračkama ili čepovima od plastike“, kaže jedna od učenica koje su učestvovale u akciji.

ZaČEPimo predrasude
Foto: ZooMUE

Ovogodišnji Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se uz psoeban osvrt na sve veću zastupljenost plastike u procentu zagađenja

„Plastika se sve više proizvodi, a naročito za jednokratnu upotrebu. Iz tog razloga sve više imamo razloga da se potrudimo da štitimo životnu sredinu od takvih proizvoda“, kaže Nada Jovičić, gradski većnik za ekologiju.

Iz udruženja napominju da građani mogu svakog dana ostaviti reciklažnu plastiku u ili ispred njihovih prostorija, a u slučaju većih količina moguće je i organizovati transport sa kućnih adresa.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.