Vulin: Povećanje penzija moguće naredne godine

ZLATIBOR – Ministar za rad,socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da će država Srbija do kraja godine dotirati svega 35 odsto svaku penziju,čime će se stvoriti preduslovi da se krajem ove ili početkom naredne godine sa MMF-om razgovara o povećanju penzija.

vulin u cigoti 1“Iz budžeta Republike Srbije 2012. godine isplaćivana je gotovo polovina svake penzije,a sada smo u situaciji da dve trećine penzije PIO fond isplaćuje iz sopstvenih prihoda ,zahvaljujući povećanju količine doprinosa.To govori o oporavku privrede i pozitivnih rezultata ulaganja države u privatni sektor”,istakao je Vulin.

Vulin je naveo podatak da je od decembra 2013.godine,od kada je uvedena zabrana zapošljavanja,javni sektor napustilo 51.254 lica,dok se u privatni sektor u tom periodu zaposlilo 119.979 lica.
“Ta razlika od preko 68.000 lica omogućila je veći prihod PIO fonda za 4 milijarde dinara od planiranog, manje dotacije penzija ,ali i da država o svom trošku ove godine pošalje 12.000 penzionera na rehabilitaciju “,rekao je Vulin prilikom obilaska Specijalne bolnice Čigota u kojoj trenutno boravi 20 penzionera.

Za boravak i lečenje penzionera sa najnižim primanjima PIO fond izdvaja 28 hiljada dinara za desetodnevni boravak u banjama i rehabilitacionim centrima Srbije.
“Svi penzioneri dobijaju kompletan lekarski pregled,medicinski tretman i fizikalne terapije.Svi će biti smešteni u dvokrevetnim sobama i biće im plaćeni i putni troškovi”,izjavila je direktorka Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dragana Kalinović.

Direktor Specijalne bolnice Čigota Željko Stakić rekao je da će na Zlatiboru ove godine boraviti 600 korisnika PIO fonda sa najnižim penzijama,dok se trenutno u Čigoti nalazi 20 penzionera na rehabilitaciji.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.