Voćari čekaju otkupne cene malina

BAJINA BAŠTA – Na sastanku udruženja malinara koji je održan u Pilici dogovoreno je da se zahteva hitan sastanak sa predstavnicima ministarstva poljoprivede, trgovine i predstavnicima zaduženim za brigu o selu. Tema sastanka bila je pre svega otkupna cena maline i poboljšanje proizvodnje i plasmana maline.

Da bi ove godine proizvodnja bila isplativa cena bi trebalo da bude veća, složili su se malinari.

Prema rečima predsednika udruženja proizvodjača malina Radomira Gavrilovića, malina većim delom učestvuje u finansijskom budžetu Republike Srbije.

”Zbog turbulencije cena u otkupu, mnogi su odustali od gajenja maline. Potrebno je da država podstiče i subvencioniše mlade ljude na selu kako bi imao ko da nastavi sa proizvodnjom jagodičastog voća. Ja bi preporučio svim relevantnim činiocima da pomognu srpskom seljaku kako bi ostao tu gde jeste, da se očuvaju srpska sela”, rekao je Gavrilović.

Milan Djukić predsednik Saveza srpska malina je rekao da se Savez zalaže za saradnju i napredak proizvodnje jagodičastog voća.

”Ako će cena ovogodišnjeg roda maline biti kao prošle godine ili još malo bolja u zavisnosti od proizvodnje, u tom slučaju moći ćemo da radimo i da se angažujemo. Hladnjačari su nam godinama unazad najavljivali cenu koja ne može da pokrije proizvodnju, i to je najveći problem. Smatram da već u martu, pre početka radova u malinjacima treba da znamo kolika će iznositi cena ovogodišnjeg roda maline, odnosno koja je to realna cena”, rekao je Djukić.

Podsetimo, prošlogodišnja cena maline u Zlatiborskom okrugu kretala se od 205 do 225 dinara za kilogram.

Izvor: prviportal.net

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.