Vlajkov plato podelio Užičane (VIDEO)

UŽICE – Plato u centru Užica, preko puta gradske kuće, nedavno je dobio novi izgled. Nazvan po Vlajku Brkoviću, čoveku koji je jedan od najzaslužnijih za izgradnju Valjaonice bakra i razvoj Užica kao privrednog centra. Međutim, njegov novi arhitektonski izgled izazvao je različite reakcije ljudi u gradu.

Rekonstrukcija Vlajkovog platoa u centru grada počela je prošle godine. Radovi su pri kraju, a njegov novi izgled podelio je Užičane. Neki su ga žestoko kritikovali, doduše samo na društvenim mrežama, dok neki nisu imali zamerki.

„Novi plato je izvanredan, ovo ranije nije bilo zastupljeno. Ovo je fantastično, super i odavno je trebalo nešto ovako da se napravi. Zasad je dobro ako ne bude nešto gore“, kažu Užičani.

Sugrađani su najviše kritikovali uklanjanje čuvenog zidića na kojem su odrastale generacije dece. Inženjer arhitekture i koordinator za urbanizam i razvoj u JP „Užice razvoj“ Ruža Penezić ima objašnjenje.

„Zidić je vraćen u vidu klupe. Ona je zamenila taj element prostora kao mesto za odmor na pravcu od trga ka pijaci“, objašnjava Penezićeva.

Ona kaže da smo mi narod koji teško prihvata promene i sve što mu je nepoznato. Mišljenja je da ne bi bilo toliko negativnih komentara da su sugrađani na nekoj javnoj raspravi mogli da vide kako će izgledati novi plato.

„Ovim elementima je definisan grad među brdima i reka Đetinja koja teče u vidu ove staze“, pojasnila je Penezićeva.

Projektant Vladimir Lojanica ovako vidi Užice i svoju viziju preneo je na ovaj plato. Brda su oivičena zarđalim čelikom, sve popularnijim građevinskim materijalom u arhitekturi, poznatijem i po nazivu korten čelik koji je takođe bio na meti kritičara.

„Ideja je bila dati omaž Vlajku Brkoviću, koji je stvorio Valjaonicu bakra, elementom kortena koji u sebi ima legure bakra i cinka i koji će vremenom patinirati i dobiti tu crvenkastu boju koja asocira na bakar“, kaže Penezićeva za portal ZoomUE.

Penezićeva ističe da se insistira na korišćenju kvalitetnih materijala, pre svega granita, ali i korten čelika koji ne zahteva naknadno održavanja niti posebnu zaštitu. U saradnji sa gradskim zelenilom radiće se na pejzažnom uređenju.

„Postavljeno je sezonsko cveće, ali će se ono menjati tako da ćemo dobti i neke druge forme i drugi način ozelenjavanja koji samo dopunjuje ovaj prostor“, rekla je Penezićeva.

Ostalo je da se uradi nadstrešnica, da se osvetle klupe i da se postavi još jedna klupa u prolazu prema ulici Petra Ćelovića. Urađene su staze koje olakšavaju kretanje osobama sa invaliditetom kao i majkama sa kolicima.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.