Veliko interesovanje građana za mere energetske efikasnosti (VIDEO)

UŽICE – Brojnim programima, Grad Užice, pokušava da reši problem aerozagađenja, koji je posebno izražen u zimskom periodu. Ove godine, iz Fonda za zaštitu životne sredine Grada Užica za energetsku sanaciju individualnih objekata  planirano je 100 miliona dinara,kaže članica Gradskog veća Užica za zaštitu životne sredine, Nada Jovičić.

“To se prvenstveno odnosi, kao i do sada, većina mera koje se sprovođene na teritoriji Grada Užica, a to je zamena nefiksnih ložnih uređaj efikasnim. Gde se podrazumeva zamena  neeefikasnih kotlova, kotlovima na gas i kotlovima i šporetima na pelet, toplotne pumpe u ovomslučaju, to jeu seradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine. Očekujemo javni poziv za fizička lica u najskorije vreme, s obzirom da će ja mislim već ove sedmice biti javni poziv za privredne subjekte u okviru projekta  sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Tu su pokrivene da kažem sve mere energetske sanacije individualnih objekata. Tu se podrazumeva osim navedenih mera, koje sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine i zamena spoljnih  prozora i vrata, odnosno, spoljne stolarije, zamena fasade, kako zidova tako i krovnih pokrivača, ugradnja toplotnih pumpi, ugradnja solarnih panela, solarnih kolektora , tako da će ove godine  imati priliku, a iskreno se nadam da će svi privredni subjekti na javni poziv lokalne samouprave javiti za sve mere, da ćemo ove godine imati pokrivene sve mer. S obzirom da se ovaj javni poziv raspisuje sada po prvi put na teritoriji Republike Srbije pa i Grada Užica, i trajaće naredne tri godine, to znači da će ovi postupci i sama energetska sanaciji ili pojedinih mera na individualnim objektima biti neuporedivo brži, jerse neće, kao prethodnih godina čekati određeni rokovi, lista i tako dalje,” objašnjava Nada Jovičić.

U Gradskoj  upravi zadovoljni su brojem građana koji se javljaju za subvencionisane mere energetske efikasnosti.

“S obzirom da kažem reklamiranje odnosno promovisanje ovakvih mera ide nekako mnogo više od vrata do vrata, tako da komšija od komšije vidi, a Grad Užice još 2015. godine sprovodi ovaj projekat, iskustva jednog stanara se prenosi na iskustvo drugog, tako da su pozitivna. U svakom slučaju veliki broj je zainteresovanih i pre objavljivanje javnog poziva, jer već sada imamo veliki broj ljudi koji se interesuju za različite vrste mera: Najviše do sada i upravo bilo odnosno prethodne godine je bilo za zamenu loznih uređaja i za ugradnju stolarije. Ono što je jako bitno za zaštitu životne sredine je prvenstveno zamena ložnih uređaja”, kaže Nada Jovičić.

Projekat “Odgovorne  lokalne  finansije  i  uključivanje  građana” podržava Švajcarska vlada, a sprovodi Helvetas Swiss Interooperation

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.