Vanredno zbog kiša u Ivanjici, Lučanima i Arilju

ARILJE, LUČANI, IVANJICA – U Arilju, Lučanima i Ivanjici na snazi je vanredna situacija zbog jakih kiša i izlivanja potoka i kanala za odvodnjavanje.

U Arilju je proglašena vanredna situcija zbog porasta toka Moravice, a najkritičnije je u selu Mirosaljci gde je, prema pisanju lokalnih medija, ugroženo pet kuća i jedna fabrička hala.

Komandir vatrogasne jedinice u Arilju Rade Marković rekao je za agenciju Rina da je preventivno evakuisana škola „Jezdimir Tripković“ u Latvici gde je lokalni potok krenuo da opkoljava objekat.

„Spremni su džakovi sa peskom, a apelovano je i na građane da pomere mehanizaciju i stoku iz priobalnog dela i ugroženih područja“, rekao je Marković.

Jaka kiša koja je padala nekoliko sati na području ivanjičke opštine izazvala je niz problema. Izlili su se bujični potoci, pokrenula klizišta, a sutereni nekoliko kuća su poplavljeni, prenosi InfoLIGA.

Ivanjica poplava

Ivanjica, Foto: InfoLIGA

„Na području opštine Ivanjica od jutros je palo 116 litara kiše po kvadratnom metru, a zbog obilnih padavina pričinjena je velika materijalna šteta u infrastrukturi. Poplavljeni su posedi i kuće, a najugroženija su naselja Prilike, Radaljevo, Cerova, Raščići „, rekao je za Tanjug predsednik te opštine Zoran Lazović.
Zbog obilnih padavina, od jutros je kritično i u skoro svim selima u Gornjem Dragačevu. Evakuisano je više od 20 domaćinstava zbog izlivanja potoka u selu Viča, potvrdio je za RTS predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović.

Lučani

Prema njegovim rečima, jaka kiša počela je da pada oko pet časova jutros, a naredba za evakuaciju izdata je u 6.30 časova, međutim, nije sve stanovništvo evakuisano.

U Požegi je prema prvim prvim procenama poplavljeno oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta.

„Poplavljeno je šest domaćinstava, oštećena je putna infrastruktura, a bujične vode odnele su puteve u selima Visibaba, Prijanovići, Lopaš, Prilipac, Pilatovići, Gorobilje i Dodovik “, kažu iz opštine Požega za GZS.

Tanjug, InfoLIGA, Rina, GZS, RTS

You may also like...