Od septembra Agroindustrijski centar Zlatibor (VIDEO)

ZLATIBOR-Na Zlatiboru se održava Regionalna konferencija na kojoj se predstavlja Agroindustrijski centar koji treba da počne sa radom 1.septembra i predstavlja će temelj privrede Zlatiborskog okruga.

Agroindustrijski centar biće primer novog pogleda na razvoj lokalne zajednice i ekonomije regiona,naglasio je na otvaranju konferencije predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

„Cilj inicijative je osnaživanje lokalnih proizvođača,stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za lokalne privrednike,podsticanje preduzetništva,jačanje lokalne i regionalne privrede,zajednički nastup na domaćem i inostranom tržištu,informisanje i edukacija,kao i promocija privrede Zlatiborskog okruga i tradicionalnih zlatiborskih proizvoda „,rekao je Stamatović.

Predsednik opštine Čajetina podsetio je i da je formiranje budućeg Agroindustrijskog centra započeto izgradnjom mini mlekare „Naša Zlatka “ u selu Kriva Reka na Zlatiboru,koja od septembra 2017. otkupljuje mleko isključivo od proizvođača sa područja opštine Čajetina.

„Od osnivanja do danas ostvareni su rezultati prema kojima je,usled potreba tržišta povećan obim poslovanja mlekare sa početnih 2.000 litara otkupljenog mleka dnevno na 20.000 litara dnevnog unosa,čime se nedvosmisleno pokazalo da naše tržište ima potencijal i za formiranje Agroindustrijskog centra „,naglasio je Stamatović.

Pored opstine Čajetina u organizaciji konferencije učestvuje i ambasada Kraljevine Švedske ,jer po rečima ambasadora Jan Lundina Švetska je kao zemlja sa velikim iskustvom u ovoj oblasti pružila ključnu podršku projektu osnivanja Agroindustrijkog centra Zlatibor.

„Model privatno-javnog partnerstva u poljoprivredi i prehrambenoj industriji je interesantan i Švedska radi slične stvari i u drugim sektorima.Ključno pitanje je za srpsku privredu kako da opstanu mala preduzeća na tržištu velikih.Zlatiborski okrug ima potencijal,ali treba naći nove načine kako proizvoditi,trgovati i izvoziti.Možda se stvori prostor i za bilateralnu saradnju „,istakao je ambasador Kraljevine Švedske Jan Lundrin.

Poljoprivredni proizvođači jednoglasni su u oceni da bez udruživanja i pomoći lokalne samouprave nema ni proizvodnog ni tržišnog razvoja i podržavaju otvaranje Agroindustrijskog centra Zlatibor koji bi trebalo da počne sa radom od 1. septembra ove godine.

 

You may also like...