Užice – grad rokenrola (VIDEO)

UŽICE – Užice je oduvek bio grad sa jakom rok muzičkom scenom, na kojoj su se generacijski smenjivali mladi bendovi. Mnogi su postali poznati, ne samo van granica Užica, već i Srbije, čemu nije doprinelo samo učešće na različitim festivalima, već i ozbiljan rad na autorskim pesmama.

Užički rok festivali već nekoliko godina mladim bendovima pružaju priliku da  se predstave lokalnoj publici, ali i vetar u leđa da krenu dalje, u autorski rad. Entuzijazam mladih bio je razlog više za osnivanje Udruženja „Užička rok scena“, kaže predsednik Bojan Borisavljević.

„Od prvog festivala sve više se iz godine u godinu prijavljivalo bendova i bilo je neophodno da se udružimo. Gledam da se mlađe snage što više uključe, a da ja polako idem u penziju“, priča Borisavljević.

Potpredsednik Udruženja Nemanja Valjarević je i pevač benda „Eastock“, čiji je početak usko povezan sa Užičkim rok festivalom. On posebno ističe važnost podrške na lokalnom nivou.

„Uvek nailazite na određene prepreke, da li su one tehničke prirode ili nedostatak prostora, nezainteresovanost publike… A nakon osvajanja lokalne sredine to vas tera da nastavite dalje, da vas što više ljudi čuje u drugim gradovima“, kaže Valjarević.

Ljubitelje hard core-a u Užicu, posebno raduju nastupi benda “Brat”, koji je još jedan dokaz da su ljubav I posvećenost muzici pravi put do publike.

„Mi očekujemo da sviramo što više, u mnogo gradova, u što više zemalja. Niko od ovoga ne živi, niti verujem da će iko od nas, ne mislimo o zaradi“, kaže Radović.

Upravo Eastock i Brat ove godine su izdali svoje albume, a u tom društvu su I Hadži prodane duše, bend koji je pre dve godine, Užicu doneo pobedu sa jubilarne Zaječarske gitarijade.

„Užice sve više postaje grad rokenrola, samim tim što se na festival prijavilo 30 bendova, a  više od 20 je iz Užica. Pre nekoliko godina ih je bilo samo 10. Brat, Eastok i Hadži prodane duše su izdale albume ove godine, a to govori o kvalitetu užičkih bendova“, navodi frontmen Hadži prodanih duša Milan Jevtović.

Trideset bendova, što bi u praksi značilo oko 150 učesnika. Organizatori kažu da nisu mogli prihvatiti sve prijave, jer bi trajanje Festivala moralo biti produženo na četiri dana. Ove godine, trajaće tri, od 27. do 29. decembra u jednoj od sala nekadašnje užičke kasarne.

 

You may also like...