Umetnička keramika nastala u Zlakusi izložena u Gradskoj galeriji

UŽICE-U Gradskoj galeriji  otvorena je izložba radova nastalih na  21.Međunarodnoj koloniji umetničke keramike Zlakusa .

izlozba-sofijaIzloženi su radovi  desetr umetnika  iz SAD, Izraela, Rusije, Turske, Crne Gore i Srbije,koji su učesdtvovali na ovogodišnjoj koloniji u Zlakusi.

Umetnici su stvarali u domaćinstvu grnčara Milana Savića , koristeći tradicionalni način izrade predmeta od keramike, po kome je selo Zlakusa poznato.

Kolonija je deo autorskog projekta Keramika Zlakusa, Sofije Bunardžić, akademskog slikara keramičara iz Užica.

izlozba-sofija-2Domaćinstva u selu Zlakusa, nadomak Užica bave se izradom keramike na stari, tradicionalan način više od 400 godina. Tehnološki proces izrade keramike, koji je sličan onome u praistoriji i danas se primenjuje i zanimljiv je za savremenu umetnost.

Specifičnost ove nove tehnike u umetničkoj keramici, tehnici Zlakusa i lončarsko-grnčarskog zanata je u materijalu i načinu rada: glina se meša sa sitno mlevenim mineralom kalcita (vrsta kamena), zatim se od pripremljene smese rade posude, odnosno umetnički predmeti na ručnom točku (kolu) zidanjem-gradjenjem. Nakon toga se predmeti suše, predgrevaju i peku na otvorenom plamenu vatre od visoko kaloričnog drveta na oko 600-700 stepeni. Materijal glina i mineral kalcita se kopaju i vade sa lokaliteta u selu Vranjani i Rupeljevo.

You may also like...