U Užicu urađena prva kardiohiruška operacija (video)

 UŽICE-U Opštoj bolnici Užice danas su urađene prve dve kardiohiruške operacije na pacijentima iz Požege i Bajine Bašte.

 

Operacije je uradio direktor kardiohirurgije Kliničkog centra Srbie prof.dr Miljko Ristić sa svojim timom.

Ristić je istkao da je otvaranje kardiohirurgije u Užicu veoma značajno za celu Srbiju.

“Ne može više Beograd sa tri zdravstvene ustanove da pokrije potrebe pacijenata za ovom vrstom intervencija.Otvaranjem novih centara u Srbiji ukinućemo liste čekanja za kardiohiruške operacije,koje smo u Kliničkom centru uspeli da smanjimo sa 9 na mesec dana”,kaže Ristić .

On je istakao da je Opšta bolnica Užice ,koja je kroz donatorsku akciju “Imamo srce da podržimo srce koje posustaje”prikupila 200 hiljada evra za opremanje kardiohiruške sale ,pokazala da se to može obezbediti bez novca iz republičkih budžeta.

“Cilj nam je da za dve godine obučimo lekare užičke bolnice kako bi oni mogli da rade ove operacije bez naše pomoći.Do tada radiće tim iz Kliničkog centra Srbije te operacije u užičkoj bolnici”,ističe Ristić.

Direktorka Opšte bolnice Užice Jelena Raković Radivojević naglašava da je ovo istorijski dan za ovu zdravstvenu ustanovu.

“Užice je četvrti grad u Srbiji,pored Beograda,Niša I Sremske Kamenice,u kome će se od sada raditi kardiohiruške operacije.Potrebu za takvim intervencijama godišnje ima 350 pacijenata iz Zlatiborskog okruga”,kaže Radivojevićeva.

Ona navodi da će Opšta bolnica Užice napraviti saradnju I sa Republikom Srpskom kako bi I njihovi pacijenti mogli da se operišu u Užicu.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.