U Užicu obeležena godišnjica NATO bombardovanja (VIDEO)

UŽICE – Kod spomenika borcima poginulim u ratovima 1990-ih godina polaganjem venaca obeležena je godišnjica NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine.

Osim rodbine poginulih boraca, vence su položili predstavnici grada Užica, gradske opštine Sevojno, predstavnici veteranskih i boračkih udruženja iz opština Zlatiborskog okruga i opštine Višegrad, predstavnici SUBNOR-a, delegacija potomaka „Major Kosta Todorović“, kao i vojni penzioneri i predstavnici političkih partija.

„I u našem kraju poginulo je mnogo nedužnih ljudi. Uvek treba da se setimo te tragedije i da poželimo da se ona nikada više ne ponovi. Treba se uvek setiti šta je tada učinjeno, a zahvalnost dugujemo svim organizacijama koje nam skreću pažnju na ove događaje i na te ljude koji su poginuli tokom 78 dana bombardovanja Jugoslavije“, kaže gradski većnik, Slobodan Šiljković.

Predsednik Udruženja veterana rata Zlatiborskog okruga, Ranko Obradović, osvrnuo se na izdavanje monografije o poginulim borcima iz ovog dela Srbije. Ova knjiga promovisana je u svim opštinama okruga.

„Izradom ove monografije želeli smo da trajno sačuvamo imena poginulih boraca, na ponos njihove rodbine i nas, njihovih saboraca. Upisana su imena 105 poginulih boraca, tri civilne žrtve rata i trojice boraca umrlih od posledica izloženosti osiromašenom uranijumu. Od njih 111 njih 55 nisu uspeli da zasnuju svoje porodice. U predgovoru smo naveli misao koja oslikava besmislenost rata, koja kaže da je „rat nada da će jednom biti bolje, potom iščekivanje da će drugom biti bolje, a onda iznenađenje da i jednom i drugom ide sve lošije“, istakao je Obradović.

Polaganje venaca za 24. mart
Foto: ZooMUE

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.