U toku radovi na energetskoj sanacije škole u Krvavcima (VIDEO)

UŽICE – Sprovodi se realizacija projekta energetske sanacije „Osnovne škole Aleksa Dejović“ u Krvavcima, u okviru projekta koji obuhvata još dve škole – „OŠ Nada Matić“ i „OŠ Miodrag Milovanović Lune“u Karanu, kao i „Vrtić Poletarac“. Ugovor o realizaciji potpisan je krajem prošle godine između Ministarstva rudarstva i energetike i izvođača radova, firme „Kredo“ iz Vranja, a većinu sredstava obezbedila je Vlada Švajcarske.

Dodatna sredstva Grad Užice je obezbedio za sanaciju škole u Gostinici, koja nije obuhvaćena ovim projektom.

Osim smanjene emisije štetnih gasova, kao posebno značajnu dobit energetske sanacije ovih objekata ministarka rudrstsva i energetike, Zorana Mihajlović, istakla je materijalnu uštedu.

„Ova škola trošila je više energije, a sve će to biti drugačije 6. juna, kada ona bude sanirana. Od godišnjeg troška škole za energente koji iznosi pet miliona dinara posle sanacije on će biti smanjen na 1,6 miliona dinara. Smanjićemo emisiju ugljen-dioksida za preko 80 posto, a potrošnju energije za preko 70 posto“ rekla je ministarka Mihajlović.

Energetska sanacija uveliko se sprovodi na nivou grada kroz više projekata, kako samostalnih, tako i onih koji se realizuju uz podršku resornog ministartsva.

„Mi se ovim projektom energetske sanacije tri škole i jednog vrtića već dugo bavimo i iz budžeta grada izdvojena su za njega značajna sredstva. Ovim ćemo smanjiti potrošnju energenata, smanjićemo zagađenje vazduha, a zaposleni u školi, kao i učenici, imaće još bolje uslove za rad“, rekla je gradonačelnica.

Načelnik Zlatiborskog okruga, Boban Perišić, istakao je višestruki značaj sprovođenja ovakvih projekata ne samo u regionu, već i u čitavoj zemlji.

„Pored uštede na potrošnji energije, građani su u prilici da jeftinije zamene stolariju i jednostavnije. Pored toga, smanjiće se potrošnja fosilnih goriva, čime se ulaže direktno u ekologiju zemlje. Takođe, na ovom projektu rade firme iz naše zemlje, što je takođe značajno“, rekao je načelnik.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.