U slavu košarke (VIDEO)

Zlatibor – Izložba u čast 95 godina postojanja košarke u Srbiji otvorena je u SB Čigota i traje do 31. avgusta.

Košarka je u Srbiji sport za koji se vezuje uspeh. A do toga se stiglo konstantnim i upornim radom ljudi koji su kroz devet i po decenija razvijali ljubav prema ovom sportu. Ubacivanje lopte kroz obruč u Srbiju je stigla sa izaslanikom američkog Crvenog krsta Vilijamom Vajlandom u oktobru 1923. godine. Ovaj Amerikanac je tokom dvomesečnog boravka u Srbiji održao kurseve, iza sebe ostavio košarkaške rekvizite i od tada košarka u Srbiji počinje svoj razvoj. Tridesete godine prošlog veka donose promociju ovog sporta zahvaljujući Sokolskoj organizaciji koja je košarku promovisala kroz škole. Sveukupni rad je doneo željene rezultate i prvi košarkaški klubovi su formirani u okviru fudbalskih klubova kao njihove sekcije pred sam početak Drugog svetskog rata a predsednik Saveza je bio Svetislav Bata Vulović, polaznik Vajlandovog kursa iz 1923. godine. Od tada do danas je prošlo 95 godine i u to ime je u Specijalnoj bolnici Čigota postavljena izložba slika u organizaciji Košarkaškog saveza Srbije. Specijalna bolnica Čigota pored svojih osnovnih  obaveza aktivno učestvuje i u ostvarivanju projekata vezanih za sport. U sardanji sa Olimpijskim komitetom Srbije  pokrnut je projekat Olimpijsko srce koje ima za cilj da pruži podršku bivšim olimpijcima i sportistima nosiocima nacionalnih priznjanja a ovoga puta su stali uz košarkaše u cilju obeležavanja 95 godina od postojanja košarke u Srbiji.

Regionalni košarkaški savez zapadne Srbije je jedan od najbrojnih u Srbiji. Veliki broj klubova sa ogromnim igračkim kadrom dovodi da se kroz razna takmičenja iskristališu najtalentovaniji košarkaši tako da srpska košarka ne bi trebala da brine za svoju budućnost. Bratislav Bata Đorđević je kao trener sa Crvenom zvezdom 1972. godine bio prvak Jugoslavije ali se nakon toga ipak opredelio za ideju da košarku razvija kroz košarkaške kampove, i tako je 1976. godine u saradnji sa istinskim zaljubljenikom u ovaj sport Mikijem Pavićevićem osnovao prvi kamp u Jugoslaviji i to na Zlatiboru. Kroz kamp koji sada nosi ime legendarnog Aleksandra Nikolića prolazi veliki broj devojčica i dečaka čiji je san da jednog dana postanu neko poput Dragana Kićanovića, Moke Slavnića, Saše Đorđevića, Vlada Divca… Na ovogodišnjem kampu učešće je uzelo 420 košarkašica i košarkaša sa kojima radi veliki broj trenera. Kamp je krenuo sa radom na Vidovdan 28. juna i traje do 7. avgusta.

Izložbu posvećenu rezultatima i radu košarkaške organizacije u prethodnih 95 godina, prvoj medalji osvojenoj daleke 1963. godine i obeležavanju 70 godina postojanja Košarkaškog saveza Srbije svi zainteresovani će moći da vide do kraja avgusta u kongresnoj sali Specijalne bolnice Čigota na Zlatiboru.

 

 

You may also like...