U Skelanima otvoren prelaz preko mosta za poljoprivrednike

BAJINA BAŠTA – Poljoprivrednici iz Bajine Bašte će ponovo moći da koriste granični prelaz preko mosta u Skelanima. Već prvog dana svoje pravo iskoristilo je 20 poljoprivrednika.

Prilikom prelaska sva lica su u obavezi da koriste masku i rukavice i da dežurnom inspektoru saopšte pravac kretanja odnosno parcelu na kojoj obavljaju poljoprivrednost, vrstu kulture koju obrađuju, kao i da ostave svoj broj telefona radi eventualne kontrole.

„Vlada Srbije donela je odluku da se odobri prelaz, ali ubrzo je stiglo saopštenje o obustavljanju realizacije ove odluke od strane Ministarstva bezebdnosti iz BiH jer je ganica u njihovoj nadležnosti. Već narednog dana ovaj slučaj  se našao na dnevnom redu Saveta ministara BiH. Pozitivna odluka donešena je 30. aprila, a depeša o sprovođenju na granične prelaze je stigla prvog, a počela se primenjivati od drugog maja.“, rekao je za RINU Dragić Glišić, predsednik SO Srebrenica.

Dragic Glisic
Foto RINA

Zatvaranje granice na mostu u Skelanima  u proteklih  mesec  dana najteži je period za narod koji živi na toj teritoriji, ako se izuzme ratni period, jer  usled  vanrednog stanja zbog korona virusa u teškom položaju i duploj izolaciji našli su se svi stanovnici Skelana koje administrativno pripada opštini Srebrenica u BiH, ali je teritorijalno mnogo bliže Srbiji i Bajinoj Bašti.

„Trenutno imamo inicijativu i molbu prema nadležnim republičkim  štabovima i donosiocima odluka kako bi se omogućio prelazak i svim zaposlenim u Bajinoj Bašti i Srebrenici kako bi sačuvali svoja radna mesta. Veoma je bitno da dozvolu za prelazak dobiju i sanitetska vozila, kako bi mogli da se spasu životu onih kojima je zdravlje ugroženo i ne mogu da čekaju transport do zdravstvenih ustanova u BiH“, kaže Glišić.

Mesna zajednica Skelani u 80 posto slučajeva vezana je za Srbiju, a većina stanovništva ima srpsko državljanstvo i svoje radno, ali i pravo na lečenje ne koristi u Bosni i Hercegovini.

Izvor i foto: RINA

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.