Trivan: Ministarstvo spremno da pomogne rešavanje aerozagađenja

BEOGRAD-Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je  da je to ministarstvo spremno da pomogne opštinama u rešavanje aerozagađenja od kojeg, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji godišnje umre 6.500 ljudi.Trivan je na sastanku sa predstavnicima Beograda, Niša, Užica, Smedereva, Valjeva i Kosjerića, koji imaju najveći broj dana u godini sa povećanim zagađenjem vazduha, rekao da je „ključ za rešavanje aerozagađenja na lokalu“, prenelo je ministarstvo u saopštenju.

On je pozvao opštine i gradove da apliciraju za projekat pošumljavanja, ali je istakao da se bez planova i projekata ne može trošiti ni budžet opština, niti aplicirati za projekte kojima bi se rešavalo aerozagađenje ili drugi ekološki problemi.

„Ako pokažete da ste u budžetu vaših opština predvideli finansijska sredstva za ozelenjavanje, da otvarate pluća vaših gradova i opština sadnjom novih stabala, da ste ugasili bar jednu kotlarnicu koja kao energent koristi mazut i ministarstvo će vam pružiti i stručnu i finansijsku podršku“, rekao je Trivan.

Kako se navodi u saopštenju, predstavnici lokalnih samouprava su ukazali na izvore aerozagađenja u mestima iz kojih dolaze, na prepreke u njihovom otklanjanju i izneli primere dobre prakse u rešavanju problema zagađenja vazduha.

Oni su naveli da su najveći izvori lošeg kvaliteta vazduha individualne ili gradske kotlarnice koje kao energent koriste mazut ili ugalj, stari automobili i dizel vozila i saobraćajna regulacija.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine prošle godine Užice je imalo 154 dana sa povećanom koncentracijom zagađujućih materija, Beograd 74, Smederevo 146, Kosjerić 86, Valjevo preko 70 dok su se u vazduhu u Nišu u 54 dana pokazale dominantnim PM čestice.

Beta

 

You may also like...