Tri medveda na Zlatiboru markirana u procesu monitoringa (VIDEO)

ZLATIBOR – Milunka, Zlatibor i Bato su tri medveda koja su markirana na prostoru Zlatibora u okviru projekta monitoringa ove divljači. Projekat sprovode JP Srbijašume, Ministarstvo zaštite životne sredine i Biološki fakultet iz Beograda, uz podršku Lovačkog udruženja Zlatibor, a sva tri medveda uhvaćena su na području Brezovca.

Medvedi se markiraju satelitskim GPS ogrlicama, kojima se prati njihovo kretanja i potraga za najpogodnijim staništem. Neke jedinke češće prelaze u Bosnu i Hercegovinu.

„Ženka Milunka je brložila i okotila se u Bosni, tamo je najveći deo vremena. S druge strane, Bato, kojeg smo poslednjeg uhvatili i markirali, uglavnom boravi u Srbiji“, kaže Duško Ćirović, profesor sa Biološkog fakulteta iz Beograda.

Medved se, kao predator iz vrha lanca ishrane, smatra veoma važnom životinjom po čitav ekosistem.

„Uspostavljanjem pravaca kretanja medveda, moći ćemo da formiramo stalna hranilišta, čime ćemo sprečiti njihov odlazak u naselja, u potrazi za hranom. U planu su nam hranilišta u Semegnjevu i Murtenici, kao i dve čeke, gde bismo mogli odvesti turiste da posmatraju medvede“, kaže Aleksandar Milovanović iz JP Srbijašume.

Očekuje se da će staništa po medvede biti sve bolja i da će samim tim biti brojniji.

„Planinska sela odumiru, tu živi uglavnom starija populacija. Nažalost, sudbina tih sela je da nestanu, a samim tim, medved će se vratiti na te teritorije“, ističe Ćirović.

Među markiranim medvedima već ima i prinova.

„Iznenađenje nam je priredila Milunka, koja se pokazala kao dobra mama. Okotila je četiri mečeta i sa njima se aktivno kreće“, kaže Ćirović.

U okviru projekta monitoringa dinarsko-pindske polulacije medveda ranije su obeležene jedinke na Tari i Jadovniku, a nedavno i dva mužjaka na Goliji.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.