Tenk ponovo čuva grad (VIDEO)

UŽICE – Užička republika bila je prva slobodna teritorija u Evropi tokom Drugog svetskog rata. Uspomenu na taj istorisjki trenutak čuva tenk koji je bio u vlasništvu čak tri vojne jedinice. Proizveden je u Francuskoj, koristili su ga Nemci, a na kraju je završio u Užicu ispred Narodnog muzeja.

Jedan od najčešćih motiva na razglednicama i fotografijama iz Užica je tenk Hočkis. Već šest decenija stoji ispred Narodnog muzeja i svedoči o važnom istorijskom trenutku.

Hočkis muzej
Foto ZooMUE

„Tenk je jedan od simbola grada. Uvek se spominje u pričama o oslobođenju grada i Užičkoj republici“,

„Drugi svetski rat, borba za oslobođenje su prve asocijacije na tenk“,

„Zna se čiji je bio. Koje snage su ga zarobile, da li partizanske ili četničke? Stalno postoji ta dilema u našem narodu“, kažu sugrađani.

Tenk je proizveden krajem tridesetih godina prošlog veka za potrebe francuske vojske. Kada su Nemci u junu 1941. osvojili Francusku tenk je zaplenjen i ubačen u nemačke jedinice.

„Tenk je korišćen u okviru trećeg bataljona nemačkog 749. puka i u borbama koje su se desile kod Gornjeg Milanovca u oktobru 1941. godine partizani i četnici su zarobili ovaj tenk“, kaže kustos istoričar Nardonog muzeja Užice.

Prilikom povlačenja Nemaca iz sela Majdan sa tenka su spale gusenice I ostao je zaglavljen u potoku, pa su ga prisvojili partizani. Tokom opsade Kraljeva je oštećen i prebačen za Užice gde je remontovan. Vojska I narod su ga tada doživeli kao trofej i smbol oslobođenja.

Hočkis tenk
Foto ZooMUE

„Povlačenje Vrhovnog štaba i partizana se dogodilo 29. novembra 1941. godine kada pada Užička republika. Cilj partizanskog rukvoodstva je bio da se oni domognu reke Uvac“, kaže Obradović.

Preko reke Uvac bila je italijanska okupaciona zona koja je imala slabije snage pa su brobe partizana sa njima bile lakše.

Prilikom tih napada tenk je ispao iz stroja i partizani su ga ostavili negde između Zlatibora i Nove Varoši. Hočkis je na tom mestu ostao sve do 1946. godine. Povodom obeležavanja 20 godina od ustanka 1961. godine tenk je konzerviran i izložen kao deo velike postavke Narodnog muzeja Užice i danas je jedan od simbola grada.

Hočkis tenk
Foto ZooMUE

Postament na kome se nalazio tenk je obnovljen u okviru parternog uređenja Narodnog muzeja. Posle detaljne restauracije tenk je vraćen na mesto gde već 60 godina čuva grad.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.