Svetski dan borbe protiv side

UŽICE-Na gradskom trgu i platou ispred Užičke gimnazije volonteri Crvenog krsta od 12 do 14 časova deliće edukativni material i prezervative. Besplatno testiranje na HIV  organizuje se danas od 16 do 18 časova u studentskom domu u Užicu.

sida1Svetski dan borbe protiv side obeležava se danas, a Srbija ga dočekuje sa 74 novootkrivene zaražene osobe HIV-om u prvih šest meseci ove godine.

Prošle godine u Srbije je registrovano 178 osoba zaraženih HIV-om, što je najveći broj u poslednjih 25 godina.

Lekari kažu da to ne znači da je infekcija u drastičnom porastu već su organizovane brojne akcije testiranja na HIV na koje se odazvalo dosta ljudi, a najaviše novootkrivenih bilo je u kampanjama organizovanim novembru i decembru.

Prvi zaraženi HIV-om u Srbiji je registrovan 1985. godine i od tada do danas u Srbiji otkriveno 3.389 osoba inficiranih HIV-om, a od side su umrle 1.194 osobe.

Državni sekretar ministarstva zdravlja Berislav Vekić nedavno je rekao da se svake godine HIV infekcija otkriva kod mladih ljudi, a najviše u starosnoj dobi od 20 do 49 godina.

On je rekao da se zaraženi u Srbiji leče o trošku RFZO, da im je na raspolaganju 18 antiretrovirusnih lekova i četiri leka novije generacije za one pacijente koji su rezistentni, te da je za te namene tokom prošle godine samo za terapiju inficiranih izdvojila 935.602.625 dinara.

Zaraženima jeste na raspolaganju najsavremenija terapija, ali problem predstavlja praćenje efekata terapije jer vrlo često nedostaju reagensi.

Diskriminacija je još uvek izražena, posebno u ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite.

Tanjug

You may also like...