Svakodnevno 12 kilometara peške do škole (VIDEO)

GOLIJA – Petnaestoro mališana iz zaseoka Crčevo na Goliji odrastaju daleko od igraonica, bioskopa, kafića, ali to nije njihov najveći problem. Oni svakodnevno do škole moraju da pešače dvanaest kilometara u jednom pravcu.

Deca iz Crčeva ustaju pre zore da bi po nepristupačnom terenu, kroz šumu, po temperaturama koje nekada znaju biti u debelom minusu, na vreme stigli u Bele Vode u Novom Pazaru, gde im se nalazi škola.

Pešačenje do škole
Foto: ZooMUE

„Baš je hladno ujutru kada krenemo u školu.Ne plašim se mnogo jer sam se navikao da idem kroz šumu, ali ima dana kada me bude strah“, kaže jedan od đaka Stefan Đoković.

Do škole i nazad putuju najmanje pet sati dnevno. Kako kažu autobus bi im mnogo olakšao svakodnevne aktivnosti, jer im većinu dana oduzme odlazak i dolazak iz škole.

„Mnogo bi nam autobus značio, jer bi imali više vremena za učenje, ovako nemamo dovoljno vremena jer po noći dođemo kući, a ujutru rano moramo da ustano da bi na vreme stigli u školu, jer se nastavnici ljute ako zakasnimo“, dodaje Stefan.

Negovan Djoković otac troje dece koja pešače do škole u Belim Vodama, kaže da su mogli da biraju između škole u koju trenutno idu i još jedne u kojoj se uči bosanski jezik, za koju se nisu opredelili.

„Mi smo želeli da nam deca uče srpski jezik , zato smo ih i upisali u ovu školu. Oni moraju u pet sati da ustanu ujutru da bi stigli u osam do škole jer tada počinje nastava. Strah nas je jer u ovoj šumi ima dosta divljači, deca su mala, ali koga pita briga za to“,rekao je jedan do roditelja Negovan Đoković.

Molbe koje su đaci i roditelji podnosili u nadležnoj opštini, nisu urodile plodom jer deca i dalje idu peške.

„Oni nam stalno govore biće danas, sutra, ali od toga i dalje nema ništa. I prošle godine su išli peške, idu i ove. Prošle godine su nešto uklapali sa autobusom što ide u drugu školu, ali ove godine kažu ne mogu da uklope zbog korone“, istakao je Negovan.

Svakim danom roditelji strahuju za bezbednost dece jer žive na području gde je stanište divljih životinja.Nadaju da će do zime dobiti autobus koji će deci smanjiti vreme provodeno na putu do škole i sprečiti smrzavanje na veoma niskim temperaturama koje su tipične za ovaj deo Srbije.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.