Sutra se završava raspust: Kako će se ići u škole naredne nedelje

SRBIJA-Đaci se sutra vraćaju u školske klupe, nakon produženog jesenjeg raspusta koji je trajao od 8. novembra. Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola odlučio je da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od sutra primenjuje u srednjim školama na teritoriji tri lokalne samouprave: Beograd, Veliko Gradište i Niš.

Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usled obolevanja učenika.

Prva osnovna škola
Foto: ZooMUE

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ u nedelji od 1. novembra do 7. novembra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 1667 (0.22 odsto) obolelih.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije, ukupno je 45 (0.12 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana. Ukupno je 406 (1.07 odsto) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 48 (0.13 odsto) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Kako će se nadoknađivati izgubljeni časovi

Prema najavama iz Ministarstva prosvete, časovi će se nadoknađivati radnim subotama i dodatnim časovima, a produženje školske godine je krajnja mera.

„Mislim da do toga neće doći“, rekao je ministar prosvete Branko Ružić, povodom eventualnog produžetka školske godine zbog nadoknade izgubljenih časova.

Nova s

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.