SSP Užice: Građani da odrede Dan grada

UŽICE-Gradski odbor Stranke slobode i pravde izdao je saopštenje za javnost povodom obeležavanja Dana grada 9.oktobra.

“1329. indikta 12, 9. oktobra, Mila, žena Sklavka iz Užica, dala je aptagi uz milost za Radoslavu Biserku za četiri perpera i osam groša, zadržavajući pravo za taj iznos nad kućom rečene Biserke.“ Pre dvadeset godina, kada je bez izjašnjavanja građana odlučeno da se dan osnivanja Užičke republike – 24. septembar, više ne slavi kao dan grada, nekim nepoznatim načinom je na osnovu ovog zelenaškog spisa, određeno da je Dan Užica deveti oktobar!? Od promene datuma Dana grada, traje tihi protest i bojkot Užičana, kao i sve glasnije polemike i rasprave na društvenim mrežama, jer građani ne žele da Dan grada vezuju za datum sramnog upisa duga, od strane dvoje srednjevekovnih zelenaša. Pored samog zelenašenja, Užičane posebno iritira i samo Sklavkovo ime, koje je predmet brojnih erskih pošalica u smislu da li je dubrovački pisar bio pijan prilikom upisa ili je namerno napravio grešku u inat “alavim Vlaima”.

Činjenično je da novi Dan grada, Užičani nikada nisu i neće prihvatiti kao svoj, jer ovaj grad koji postoji još od rimskog vremena, ima predugu, bogatu i svetlu istoriju i nema razloga da bi za svoj praznik izabrao ovaj datum. Zato pozivamo lokalnu samoupravu da izađe u susret građanima i da se na transparentan način, putem javne rasprave, elektronskog glasanja ili sl. odredi novi datum obeležavanja Dana grada, koji će odrediti sami građani i od koga ih neće biti sramota, već će im služiti na ponos.

Kao naš doprinos budućoj raspravi predlažemo  da se na toj budućoj listi prikladnih i svetlih datuma nađe i datum početka rada prve električne centrale podignute po Teslinim principima polifaznih struja u Evropi i druge u svetu, posle Nijagare. To je dan kada je Užice od male i zabačene turske kasabe, postalo evropski grad i tim datumom će se Užičani zauvek ponositi, bez obzira na ideološke ili stranačke podele. To je datum koji ujedinjuje sve građane Užica i simbolizuje grad u napretku novog doba“,navodi se u saopštenju Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Užice.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.