Srbo Stamenković dobio ulicu i mural

UŽICE – U Užicu je danas otvorena ulica koja nosi ime Srboljuba Srbe Stamenkovića. U prisustvu velikog broja građana, članova porodice i prijatelja u ulici je otkriven i mural posvećen legendi srpskog i inostranog fudbala.

Foto: Oglasna tabla

„Sigurno je mnogo događaja i primera koji bi opisali Srbovu ljubav prema Užicu. Od svih puteva koji su bili ovenčani slavom i novcem, on je uvek birao onaj koji vodi ka Užicu. Ja sam ponosan na svog oca i zahvalan što su Užičani prepoznali njegovu ljubav i na ovaj način mu uzvratili“, rekao je Srbov sin Nebojša Stamenković.

„Srbo je u svojih kratkih 40 godna sa toliko prijatelja, utakmica, pobeda i driblinga imao toliko trenutaka kojima se upisao u večnost.  Ako sada ovo negde gore sluša, čast mi je da mu poručim: „Majstore, ovo je od tvog Užica za tebe““, rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Pre zvaničnog dela otvaranja ulice, u Gradskoj kući je održana svečanost „Srbo i mi“ – petnaest autentičnih, ličnih i emotivnih priča od petnaest pojedinaca iz Srbovog života. Ceremoniji su prisustvovale i fudbalske legende Dragan Džajić, Milovan Rajevac, Milovan Đorić…

Foto: Oglasna tabla

Podsetimo, Srboljub Srbo Stamenković, rođeni Užičanin, igrao je za Crvenu zvezdu od 1975. do 1981. Zabeležio je 58 zvaničnih utakmica uz 18 postignutih golova. Učestvovao je u osvajanju tri šampionske titule (1977, 1980. i 1981. godine). Odigrao je 24 meča u šampionatu i devet puta se upisao u strelce. U Americi je igrao mali fudbal, u Memfisu, Baltimoru i San Hozeu, i po tome se proslavio. Smatra se najboljim igračem američke lige malog fudbala svih vremena. Posthumno je uvršten u Američku kuću slavnih malog fudbala 2011. godine.

Srbo je preminuo u 40. godini života posle jedne nesreće, kada je nakon pada doživeo tešku povredu glave.

Kurir, ZOOMUE

You may also like...