Sneg pao u zapadnim delovima Srbije (video)

UŽICE-Viši delovi užičkog kraja osvanuli su jutros pod prvim snegom koji i dalje pada, a na planinama traje prava zimska mećava. Zabelelo se u Novom Pazaru, Novoj Varoši i Ivanjici, u pojedinim delovima na Goliji obustavljen je saobraćaj i meštani su ostali bez struje.

Najviše je palo na Tari – i do 30 centimetara snega pod čijim teretom su pucale granje na drveću. Putevi preko Tare su zavejani i teško prohodni.

 U Novoj Varoš i dalje je vejavica, a na najvišim tačkama Zlatara je do 15 centimetara snega. Obeleo je i Zlatibor gde je palo pet do deset centimetara.Snega ima i na magistralnom putu između Nove Varoši i Zlatibora gde je usporen saobraćaj.

Novopozarci koji su jutros poranili, zatekli su tanki beli pokrivač na ulicama.

Zabeleli su se i automobili, ali ne kao po najhladnijim danima da se pretura po zimskoj opremi zbog strugalice za sneg, jer se brzo i otopio.

Zbog snega ostali bez struje

Na Goliji, u selima Devići, Ostatija, Ocrten, snežni pokrivač je i do 30 centimetara, a više od 1.000 ljudi je bez struje.- Sneg, kao usred zime, počeo je da pada tokom noći, a pošto je vlažan, pod njegovim teretom se lome grane. Neprohodni su i pojedini putevi, a struje nema u Devićima i još nekoliko sela u tom kraju – kaže za „Glas zapadne Srbije“ Mikan Vasiljević iz sela Mlanča.

Prema njegovim rečima, jedan broj stočara sneg je zatekao na ispaši, zbog čega ne mogu da vrate stoku svojim kućama.

Obustava saobraćaja kod Ivanjice

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ saopštilo je da je zbog snega na kolovozu u toku obustava saobraćaja na državnom putu, na deonici Ivanjica – Preko Brdo. Takođe, u ovom kraju prekinuti su i dalekovodi.

Ekipe putara su na terenu i rade na čišćenju kolovoza, navodi se u saopštenju.

Učesnici u saobraćaju se pozivaju da poštuju ograničenja brzine i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, navodi se u saopštenju.

Na Kopaoniku 20 centimetara snega

I na Kopaoniku kao da je stigla je zima. Temperatura je u 10 sati bila dva stepena ispod nule, a snega ima oko 20 centimetara, s tim što ga u pojedinim delovima vetar navejava, pa je njegova visina i veća.Iako je vidljivost na putevima koji vode ka Kopaoniku smanjena, zbog niske oblačnosti, magle i snega koji pada, putevi su prohodni, ali se savetuje oprezna vožnja.

Dolina reke Lim pod snegom

Dolina oko reke Lim od jutros je prekrivena snegom i to na manje od 400 metara nadmorske visine, tako da snega ima u Prijepolju, na granici s Crnom Gorom i Novoj Varoši.

U Prijepolju se bele krovovi, a na prevoju Jabuka, prema granici s Crnom Gorom, sneg je viši od 20 santimetara. Saobraćaj na tom delu puta je povremeno u prekidu zbog šlepera i autobusa koji su se zaglavili na nekoliko mesta sprečavajući prolazak ostalih vozila.

Oktobarski sneg je stigao pre mrazeva, pa će štete biti i u voćnjacima pošto je sneg vlažan, a lišće je još na granama stabala.

Blic

You may also like...