Smemo li sami sebi „prepisivati“ lekove? (VIDEO)

UŽICE – Uzimanje lekova na svoju ruku društveno je prihvatljiva praksa u Srbiji. Mala prehlada ili opasan virus leči se na slične načine, tako što nemamo vremena za peripetije sa doktorima i „najbolje“ znamo sebi da „prepišemo“ tablete. Ipak, nekontrolisana upotreba medikamenata može biti vrlo opasna i doneti više štete nego koristi za zdravlje.

Iako propisi nalažu da se bez recepta većina medikamenata ne može dobiti, realnost je sasvim drugačija. Andol, aspirin, bromazepam, brufen, vitaminski preparati i antibiotici, mogu da se nabave na svakom ćošku i piju uglavnom bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Zablude su da sami sebe najbolje znamo da izlečimo, ili da možda prijatelj zna ili da je pouzdan savetnik internet.  Najviše se poseže za antibiticima kada je povećan broj respiratornih infekcija, a najčešće su u pitanju virusi gde antibiotici nemaju svoju primenu.

„Prekomerna i neracionalna upotreba antibiotika dovodi do rezistencije bakterija na antibiotike i u narednom periodu se smanjuju terapijski efekti kada taj antibotik stvarno bude potreban. Moguće su interakcije izeđu različitih lekova. Pacijenti obično imaju neku hroničnu terapiju i dva leka kada se piju zajedno mogu da smanje dejstvo jedan drugog ili izazovu neželjena dejstva“, kaže doktorka Marija Stojanović.

Na svoju ruku, savetuju doktori, mogu se uzeti lekovi za snižavanje temperature, uz oprez da postoji alergija, a da bi pacijent bio pravilno i brzo izlečen neophodno je na vreme postaviti adekvatnu dijagnozu.

„Jedan lek kod različitih osoba može da izazove različite efekte, jer dejstvo leka zavisi od konstitucije pacijenta, starosti i drugih terapija koje uzima“, napiminje Stojanović.

Neželjena dejstva u kombinaciji sa drugim lekovima mogu imati i lekovi za terapiju bola, a sedative nikako ne uzimati na svoju ruku, jer kratak je put do zavisnosti. Alternativna i narodna medicina imaju mesto u terapiji, ali takođe u konsultaciji sa lekarom.

You may also like...