Od vojnog do studentskog nastavnog centra (VIDEO)

UŽICE – U Krčagovu je danas počela rekonstrukcija zgrade bivšeg komandno obrazovnog centra koji će biti adaptiran u centar visokog obrazovanja i biznisa iz oblasti informacionih tehnologija. Vrednost radova je 49,1 milion dinara, a zajednički ih finansiraju grad Užice i Ministarstvo privrede. Izvođač radova je Energo-servis iz Bograda, a rok za završetak je 130 dana.

Zgrada ima oko 2500 kvadratnih metara i biće izvršena kompletna rekonstrukcija toplovoda, termotehnička izolacija,  zamena bravarije i stolarije, većeg dela poda i plafona.

„Donji sprat će  biti namenjen kompanijama iz IT sektora,  a na gornjem visokom obrazovanju u toj oblasti gde će biti izgrađen amfiteatar sa 100 mesta za buduće studente. Imamo obećanje od ministra Nenada Popovića da će izdvojiti oko 400 hiljada evra da se na donjem spratu, na 300 metara kvadratnih, stvore uslovi za Regionalni inovacioni centar, koji se uklapa u našu strategiju da na jednom mestu imamo i biznis i početni biznis i obrazovanje u oblasti informacionih tehnologija“, naveo je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

On je rekao da će se formirati zajednički nastavni program za trogodišnje i master studije užičke Visoke škole strukovnih studija i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu u oblasti informacionih tehnologija.

„Kroz novi nastavni program zadržaćemo našu decu u gradu. Nema potrebe da u ovom momentu razmišljamo o akademskim studijama, ali je to prvi korak ka njima. Kada završimo rekonstrukciju prostora, imaćemo mogućnosti da razmišljamo i o odeljenjima nekih drugih fakulteta koji su zanimljivi za užičku privredu“, naveo je Petković dodajujući da u ovom momentu nije realna opcija o integrisanom univerzitetu, ali da se od toga ne odustaje.

„Nadamo se da ćemo kroz sve ove aktivnosti doći u jednom momentu do mogućnosti da kao centar Zapadne Srbije imamo integrisani univerzitet“, zaključio je Petković.

 

 

 

You may also like...