Fjodor, Tiho i Vito u Kremnima (VIDEO)

KREMNA, UŽICE – Dok se u Srbiji iz sela iseljavaju, dve porodice, ruska i austijsko-hrvatska doselile su se u užička sela Kremna i Mokru Goru. Njihova deca, Fjodor, Tiho i Vito su seli u seoske klupe da savladavaju nastavu na srpskom.     

Fjodor, čija porodica je Moskvu zamenila Mokrom Gorom, ove godine  je seo u predškolsku klupu sa još tri drugara. Razume srpski, ali govori na ruskom.

„Hoću da naučim sva slova, da pišem na srpskom. Volim drugare i malo je dosadno kad neko od njih ne dođe. Više volim ovde, jer u Moskvi nemam domaćih životinja. Ovde imam pet maca i cuka i sa njima se igram i šetam“, kaže Fjodor.

Pre Fjodora u klupe kremenske škole seli su Tiho i Vito koji su se sa roditeljima Hrvaticom i Austrijancem doselili u Kremna pre četiri godine. Zamenili su Dubrovnik i Beč kremanskim brdima, a jedini su drugaci u školi u kojoj nastavu pohađaju sa još osmoro dece nižih razreda.

„Mislili smo da ćemo ići u Austiju u školu, ali smo pošli ovde. Govorim engleski, srpski, nemački i dubrovački, a dubrovački se govori u Dubrovniku“, priča Tiho.

Ovi blizanci vole i gradove u kojima su živeli i u njih idu za praznike, ali vole i brda i prirodu u Kremnima i ne smeta im što ne žive blizu škole.

„Obično nas tata vozi do škole, a kad idemo peške treba nam treba tri kilometra do kuće. Imamo lepo selo i drvenu kuću“, kaže Vito.

U kremanskoj školi nekada je bilo i 600 đaka koliko sada selo ima stanovnika, zato su u školi u koju sada ide 27 osnovaca ponosni što imaju i decu koja su se doselila.

„I vaspitačica i učitelj se vrlo dobro snalaze s obzirom na nesvakidašnju situaciju i jezičku barijeru, i za sada nismo imali više poteškoća“, kaže pedagog Nada Mijatović.

Tri mališana i njihove porodice, nada su za selo na Tari da će i kremanska deca nalaziti razloge da ostanu u njemu, a učionice ponovo napuniti grajom.

You may also like...