Selaković:Najveći problem je neznanje (video)

ZLATIBOR-Odluke koje sudovi donose,optužnice i propusti koji se dešavaju dokaz su da je u Srbiji najveći problem neznanje,tako da se mora mnogo više raditi na obuci tužilaca i sudija,izjavio je ministar pravde Nikola Selaković otvarajući 55.savetovanje Srpskog udruženja za krivičnopravnu teorijui praksu na Zlatiboru.

 

 “Strukovna udruženja tvrde da su sudije u strahu od izvršne vlasti.Međutim,prema istraživanju Svetske banke ,uticaj izvršne na sudsku vlast je samo 5 odsto,dok 95 odsto uticaja na sudstvo dolazi sa drugih strana.Tvrdim da je kod nas najprisutniji strah iz neznanja”,naglasio je Selaković.

 

 Selaković je istakao da Ministarstvo pravde u proteklih godinu dana intenzivno radi na jačanju krivičnopravnog sistema Republike Srbije i da su u pripremi izmene i dopune krivičnog zakonika, Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.

Govoreći o Zakonu o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku,koji je tema ovogodišnjeg savetovanja na Zlatiboru, ministar pravde je istakao da je njegova prevashodna svrha da se zaštiti osnovno građansko pravo na suđenje u razumnom roku.

“Spora pravda pretvara se u nepravdu.Zbog toga zakon treba da spreči zastarevanje velikog broja predmeta u našim sudovima.Koliko ćemo u tome uspeti,opet zavisi,ne toliko od propisa,koliko od ljudi koji će ga primenjivati”,zaključio je Selaković.

 

55.savetovanju Srpskog udruženja za krivičnopravnu teoriju i praksu prisustvovali su i zamenik predsednika  Vrhovnog kasacionog suda Janko Lazarević i šefica Odeljenja za vladavinu pravabi ljudska prava Misije OEBS u Srbiji Romana Švajger.

 

Savetovanje na Zlatiboru traje od 17. do 19.septembra.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.