Rod maline kvalitetan, ali smanjen (VIDEO)

UŽICE – Berba maline u Zlatiborskom okrugu ove godine kasni zbog nestabilnih vremenskih uslova. Kvalitet roda je dobar, a cena zadovoljavajuća, ali će rod, po proceni stručnajaka, biti smanjen za 30 odsto.  

Radovan Ilić sa Tatinca ima oko hektar maline, sorte vilamet. Rukave su na branju zasukali svi ukućani i još 15 radnika. Svaki malinar, kaže, brine da nebo ne bude ljuto i da fabrika pod njim radi punom parom do kraja branja.

”Toliko je malina kvalitetna i krupna ove godine u odnosu na prethodne. Osiguravam 20 tona, a neka Bog sačuva da se do kraja obere i nadam se da ne bi smelo biti manje od 16 do 17 tona”, priča Radovan.

Porodica  Ilić brine o malini od prvih sunčanih dana do prvih snegova, pa cena maline ove godine od 190 dinara, za njih veće proizvođače, je zadovoljavajuća, ali ne i željena.

“Cena je dobra u odnosu na prethodne godine, ali ja sa ovom cenom mogu da budem na pozitivnoj nuli kad pokrijem troškove uloga i platim radnike”, kaže Radovan.

Zbog nestabilnih vremenskih uslova berba ove godine kasni. Smena hladnog, kišnog vremena i velikih vrućina sa temperaturama iznad 30 stepeni na kojima malina ne može da zri ne dovodi ni do špica berbe.

“Sad je opet zahladnelo i to će se odraziti na celokupnu berbu, pa će ona biti produžena u odnosu na prethodne godine“, kaže Snežana Janjić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Užice.

Malinjaci u Zlatiborskom okrugu, kažu stručnajaci, doneće bar 30 odsto manje roda ove godine. Prinos je smanjen kako zbog loše cene prethodnih godina zbog koje su mnogi malinjaci zapušteni i uništeni, tako i zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

maline
Malinjak na Tatincu, foto: ZooMUE

„Prošle godine se sušila malina, imali smo mnogo problema, loše vremenske prilike, a sve je to dovelo do mnogo manje roda“, dodaje Janjić.

Uprkos smanjenom rodu, kvalitet je, tvrde iz PSSS Užice, izuzetno dobar, naročito kod onih koji su primenili sve agrotehničke mere. Da bi iduće godine bio dobar, najvažnije je prva zaštita nakon završetka berbe.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.