Regionalna konferencija međunarodnog saveta muzeja na Zlatiboru (video)

ZLATIBOR-Dobro pozicionirane kulturne ustanove  i unapređenje kulturnog turizma mogu da budu značajan segment privrednog razvoja Srbije,izjavio je ministar kulture otvarajući Regionalnu konferenciju međunarodnog saveta muzeja na Zlatiboru.

 

 “Važno je uključivanje muzeja i institucija kulture u turističko tržište,kao i njihov doprinos razvoju identiteta na regionalnom i nacionalnom nivou.Regionalno povezivanje je jako bitno,ne samo zbog tržišta,već i za razmenu iskustava i kroz umrežavanje muzeja moramo napraviti regionalni proizvod,jer bez obzira koliko smo različiti mi smo jedinstveni”,naglasio je Tasovac.

On je istakao i da će država podržavati rad institucija,koje moraju da obezbede dodatna sredstava,a od  zaposlenih u njima zavisi uspeh na ovom planu”,rekao je Tasovac.

Organizator Regionalne konferencije “Muzeji i kulturni turizam-povezivanje različitosti” je Nacionalni komitet Ikoma (Međunarodni savet muzeja) Srbije.

Predsednik Ikoma Srbije Slavko Spasić istakao je na konferenciji da muzeji moraju da promene strategiju poslovanja i da se približe publici sa interesantnim sadržajima.

“Muzeji treba da prestanu da budu učmali i dosadni ,kao i da imaju bolju saradnju sa turističkim organizacijama.Bitna je i zajednička ponuda regiona,jer smo nacija koja baštini velike vrednosti “,naglasio je Spasić.

Muzej na otvorenom Staro selo u Sirogojnu prestavljen je na Regionalnoj konferenciji kao jedan od lidera u kulturnom turizmu Srbije.

“Muzej u Sirogojnu godišnje poseti oko 40 hiljada posetilaca.Naš uspeh što nudimo zanimljive sadržaje poput oživljavanja starih zanata,rekonstrukcije običaja i oživljavanja muzejske postavke uz praćenje svetskih trendova .Takođe imamo dobru međunarodnu saradnju sa svetskim muzejima”,naglasila je viši kustos muzeja Staro selo Svetlana Ćaldović.

Na Regionalnoj konferenciji međunarodnog saveta muzeja na Zlatiboru u naredna dva dana 27 predavača iz regiona predstaviće svoja znanja i iskustva vezana za pozicioniranje kulturnih ustanova na turističkom tržištu.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Generalnog sekretarijata Ikoma u Parizu,Ministarstva kulture Republike Srbije i Turističke organizacije Zlatibor.

ZooM

 

 

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.