Radionica ženske parlamentarne mreže u Priboju

PRIBOJ – Ženska parlamentarna mreža u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Misijom OEBS-a u Srbiji i Fondacijom BFPE za odgovorno društvo u petak je organizovala prvi u nizu sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave na temu sprovođenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti u Priboju.

Učesnici radionice bile su članice Ženske parlamentarne mreže, predsatvnice i predstavnici lokalne samouprave Zlatiborskog upravnog okruga i lokalnih nevladinih organizacija.

Cilj posete je upoznavanje narodnih poslanica iz Ženske parlamentarne mreže sa kapacitetima, uslovima i preprekama za sprovođenje novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti sa kojima se suočavaju lokalne samouprave, lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost, kao i organizacije civilnog društva koje funkcionišu na lokalnom nivou.

Posebna pažnja posvećena je predstavljenosti žena na mestima odlučivanja u predstavničkim i izvršnim telima lokalne samouprave, upotrebi alata za rodnu ravnopravnost u radu lokalne uprave i mehanizama za rodnu ravnopravnost, kao i stepenu primene rodno odgovornog budžetiranja.

Foto: A.Rovčanin

Milanka Jevtović Vukojičić je istakla da je ŽPM formirana 2013. godine, i da su u njenom članstvu parlamentarke bez obzira na političko opredeljenje, što znači da je ova Mreža razvila kulturu dijaloga i međusobnog uvažavanja.

„Naše zajedničke aktivnosti usmerene su na poštovnje ljudskih prava i sloboda“, navela je ona. Jevtović Vukojičić je istakla i da je bitno čuti mišljenja, predloge i sugestija sa lokala, kako bismo nastavili da radimo u kontinuitetu na ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja, ukazujući da je cilj broj 5 upravo rodna ravnopravnost.

Snežana Paunović se zahvalila prethodnim generacijama narodnih poslanica, koje su 2013. godine učestvovale u formiranju ŽPM. Najveći uspeh ŽPM je što je uspela da preskoči postojeći politički jaz, istakla je Paunović i dodala i da su danas dve ministarke u Vladi osnivačice ove Mreže – Gordana Čomić i Marija Obradović. Žene koje se dogovore o zajedničkom cilju, mogu sve da ostvare, navela je ona i ukazala da su članice Ženske parlamentarne mreže uspele da iniciraju promene zakona, te da bude uvedeno rodno budžetiranje, kao i obaveza zastupljenosti 40 odsto žena u parlamentu, zahvaljujući čemu danas u Parlamentu imamo značajan procenat mladih narodnih poslanica, koje su iskoračile u politiku.

Foto: A.Rovčanin

Nataša Mihailović Vacić istakla je da je na zakonodavnom i normativnom planu kompletiran posao, usvajanjem Zakona o rodnoj ravnopravnposti i Zakona o zabrani diskriminacije, kao i usvajanjem Strategije o rodnoj ravnopravnosti do 2030. godine, i da to pokazuje jasnu opredeljenost države, iako je još puno posla ostalo da se uradi.

-Društva u kojima je postignuta rodna ranopravnost su funkcionalna društva, a žene u politici doprinose trajnom miru i stabinosti i unose novi kavalitet i napredak u društvu – zaključila je Mihailović Vacić.

Učesnicama radionice obratio se i predsednik Skupštine opštine Priboj Boris Mrdović, navodeći kako je obezbeđivanjem investicija u Priboju u prethodnom periodu, došlo da jačanje radne snage i ekonomskog osnaživanja žena, kao i do zaustavljanja migracije stanovništva iz Priboja. Mrdović je naveo i da je lokalna samouprava u prethodnom odborničkom sazivu formirala odborničku žensku mrežu, da je usvojena i Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti, kao i Strategija i Akcioni plan rodne ravnopravnosti. Takođe, opština sprovodi i zakonsku obavezu rodnog budžetiranja.

Foto: A.Rovčanin

Predstavnica Misija OEBS u Srbiji Agnes Bodens istakla je da se u Srbiji beleži kontinuirani napredak, kada je u pitanju učešće žena u politici, ali da je i dalje puno posla pred svima nama. Istraživanje koje je sproveo OEBS u Srbiji pokazuje da preko 25 odsto žena poznaje bar jednu ženu koja je bila žrtva porodičnog ili partnerskog nasilja, ukazala je ona i naglasila da kulturne norme doprinose održavanju nejednakosti. Pohvalila je donošenje novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti i navela da je puna primena ovog zakona, naročito na lokalnom nivou, od ključne važnosti, za šta je neophodno učešće celog društvo. Pohvalila je rad ŽPM, koja je uvek bila nadpartijska u svom radu.

Predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji Ivica Stevanović naglasio je velika dostignuća u radu ŽPM, imajući u vidu da je usvojen izborni zakon koji obezbeđuje učešće od 40 osto žena u parlamentu, kao i novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti. Naveo je i značaj sticanja uvida u položaj žena na lokalu, čime doprinose ovakvi skupovi.

O novom Zakonu o rodnoj ravopravnosti govorili su Nataša Okilj, UNDP konsultantkinja/SKGO savetnica za rodnu ravnopravnost i antidiskriminaciju i koordinatorka SKGO mreže za rodnu ravnopravnost, i predstavnica opštine Priboj.

Foto: A.Rovčanin

One su se osvrnule i na lokalne mehanizme za rodnu ravnopravnost i rodno odgovorno budžetiranje.
Na radionici je bilo reči i o ženama u lokalnoj zajednici i primeni rodne ravnopravnosti u praksi, o čemu su govorile predstavnica Udruženja žena „Sačuvajmo selo“, iz Priboja i predstavnica lokalne samouprave.

Nakon svake sesije, vođena je diskusija tokom koje su članice Ženske parlamentarne mreže i predstavnice lokalnih samouprava i nevladinih organizacija, iznosile svoje stavove i iskustva na temu rodne ravnopravnosti i mogućnostima i izazovima za punu primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti, na nacionalnom i na loklanim nivoima.

Foto: A.Rovčanin

Održavanjem ove radionice, započeta je serija poseta lokalnim samoupravama, u saradnji Ženske parlamentarne mreže sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost, UNDP, OEBS i SDC, na kojima će se razgovarati o primeni Zakona o rodnoj ravnopravnosti i neophodnim mehanizmima, na nacionalnom i lokalnim nivoima.

PP Media

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.